Eкипът за факт-чекинг на „По света и у нас“ – „БНТ проверено“ – гостува в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

18:05, 08.04.2024
Eкипът за факт-чекинг на „По света и у нас“ – „БНТ проверено“ – гостува в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

Неизменна част от ежедневието на младите хора днес са социалните мрежи, които освен възможност за комуникация и източник на забавления, представляват и своеобразен генератор на фалшиви новини и подвеждащи твърдения, мощен интрумент за манипулиране на общественото мнение по актуални въпроси и наболели проблеми.

Екипът за проверка на факти на БНТ гостува в Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ в София, за да запознае учениците с темата за медийната грамотност, да им покаже как да разпознават съдържание, което не отговаря на истината, и да ги научи как сами могат да направят проверка, за да достигнат до фактите и истината, без да стават обект на подвеждане и манипулации.

Битката с дезинформацията е всекидневен процес, а новинарският екип на БНТ има изработени правила от години. Сега журналистите от обществената телевизия допълнително развиват своите умения и този труд се материализира в проекта „БНТ проверено“, сертифициран от European Digital Media Observatory (EDMO) – паневропейски хъб от факт-чекъри.

В НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ международният редактор Ива Стойкова и репортерът Мая Димитрова представиха на учениците стъпките в процеса по факт-чекинг и възможностите за възпрепятстване на популяризирането на манипулативни или фалшиви твърдения през социалните мрежи. По вдъхновяващ и интригуващ начин журналистите от БНТ дадоха въздействащи примери, а учениците им отправиха въпроси за медийната грамотност. Именно високото равнище на медийна грамотност е ключов фактор за вземане на информирани решения в ерата на цифровите технологии.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад