Екранизираната непреходна история на „Гераците“ по БНТ 2

Филм по едноименната повест на Елин Пелин за алчност и разпад на една влиятелна фамилия

13:22, 03.06.2022
Екранизираната непреходна история на „Гераците“ по БНТ 2

На 5 юни - неделя, от 16:30 ч. БНТ 2 ще излъчи българската драма „Гераците“. Филмът по повестта „Гераците“ разказва една непреходна история за нравите и проблемите в българското общество.

„Гераците“ излиза на екран на 10 февруари 1958 г., като появата му е отбелязана в няколко големи български вестника. Непосредствено след премиерата си лентата е посрещната положително от филмовата критика. Критиците оправдават съкращенията и лаконичния разказ, като естествена последица на опита на режисьора и сценариста да предадат най-същественото, но също да запазят духа и пълнотата на разказа.

Филмът „Гераците“ разказва как една патриархална фамилия се разпада от вътрешните борби, предизвикани от алчност и потискани страсти. Главният герой Йордан Геракът е най-заможният в селото. Заедно с жена си, баба Марга, живеят задружно със семействата на синовете си Петър и Божан. При тях е и Елка - съпругата на третия им син Павел, който е на военна служба в града. Символ на сплотеността на семейството е стогодишният бор, който расте в двора им. След внезапната смърт на баба Марга в семейството започват раздори. Защо се стига дотам, да мразиш и унищожаваш най-близките си, да таиш завист и звънът на жълтиците да заглушава звука на сърцето ти, зрителите ще си припомнят от сюжета на „Гераците“.

Режисьор на екранизацията на „Гераците“ е Антон Маринович, по сценарии на Христо Сантов, оператор Трендафил Захариев, а музиката е композирана от Константин Илиев. В главните роли зрителите ще видят Георги Стаматов, Иван Димов, Мария Шопова, Стефан Пейчев, Иван Тонев, Ганчо Ганчев, Ангелина Сарова, Кунка Баева, Вяра Ковачева и други.

Гледайте филма „Гераците“ на 5 юни - неделя, от 16:30 часа по БНТ 2!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад