Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 г.

БНТ 3 ще излъчва шампионата на Стария континент за юноши и девойки от 7 до 10 август в Йерусалим

10:18, 07.08.2023
Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 г.

Силен отбор ще представя България на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Йерусалим. 11 ще бъдат представителите ни, като немалка част от тях вече са медалисти от големите форуми за млади атлети през последните 2 години. За първи път в историята Българската национална телевизия ще излъчва еврошампионат по лека атлетика до 20 г. Първенството ще бъде предавано пряко по спортно-развлекателния канал БНТ 3 и онлайн НА ЖИВО тук!

Световната шампионка за девойки от Кали 2022 г. Пламена Миткова е сред фаворитките за отличия в скока на дължина. Атлет №1 на България за миналата година започна сезона с 6.54 м, но контузия наруши подготовката ѝ преди шампионата. Въпреки това, целите на Пламена и нейния треньор Ивайло Русенов остават високи, а надеждите са, че тя ще се нареди сред медалистите. Компания на Миткова в сектора ще ѝ прави най-младата в отбора ни Радина Величкова, която е едва на 15 години. Преди по-малко от 2 седмици възпитаничката на именитата атлетка Ива Пранджева спечели сребърен медал на Европейския младежки олимпийски фестивал за атлети под 18 г. с 6.09 м. Радина ще стартира и в спринта на 100 м, където пък при мъжете ще ни представя Христо Илиев.

Божидар Саръбоюков е другият атлет, който ще стартира в 2 дисциплини. През миналата година той завоюва сребърен медал от световното първенство за юноши в скока на височина, но през този сезон се ориентира изцяло към хоризонталните скокове. При дебюта си при мъжете – на европейското първенство в зала през март в Истанбул остана на крачка от медалите – четвърти с личен рекорд 7.97 м. С този резултат състезателят на Димитър Карамфилов заема второ място в европейската юношеска ранглиста след италианеца Матео Фурлани, единствен през сезона преминал 8-метровата граница. Саръбоюков направи успешен дебют и в тройния скок, където спечели националната титла с 16.19 м, с които поведе в европейската ранглиста за юноши. Още един представител на семейство Саръбоюкови ще стартира в Йерусалим – сестрата на Божидар, Ирен, която за втора поредна година спечели бронзово отличие от европейски младежки олимпийски фестивал в скока на височина и сега ще стартира в по-горната възрастова група.

Силна българска група ще стартира на троен скок. Още двама наши атлети ще участват в тази дисциплина при юношите. Лъчезар Вълчев и Васил Русенов се завръщат в Йерусалим – градът, който им донесе толкова положителни емоции през миналата година със спечелването, съответно на златен и бронзов медал на европейското първенство до 18 г. Вълчев е и втори в европейската ранглиста през сезона с 16.02 м, непосредствено след Божидар Саръбоюков. При девойките ще ни представя Петя Бозукова.

Своите надежди за добро участие и подобряване на личните си постижения имат и участниците ни в хвърлянията Тодор Петров /тласкане на гюле/ и Симеон Касъл /хвърляне на диск/, както и хърделистът Радостин Миленов, който ще стартира на 110 м с препятствия.

Още в първия ден на шампионата – 7 август, понеделник, стартира повече от половината български отбор. Брат и сестра Саръбоюкови ще участват в ранната сесия, където ще търсят място във финалите на скок на дължина и скок на височина. Цялата сесия ще се излъчва от 8:30 ч. в сайта bntsport.bg, а първите 2 часа ще се предават и по БНТ 3. В следобедната сесия от 17:00 ч., която БНТ 3 ще излъчва пряко ще стартират Радина Величкова и Христо Илиев /100 м/, Радостин Миленов /110 м с препятствия/, Петя Бозукова /троен скок/ и Симеон Касъл /хвърляне на диск/.

Ето и началните часове на предаванията на БНТ 3 в следващите дни от шампионата:

7 август /понеделник/ - 8:30 ч. и 17:00 ч.

8 август /вторник/ - 8:30 ч. и 16:50 ч.

9 август /сряда/ - 8:00 ч. и 17:30 ч.

10 август /четвъртък/ - 9:00 ч. и 17:30 ч.

Европейското първенство за вас ще коментира Евгени Николов.

Бъдете с БНТ 3 и вълнуващите състезания в Йерусалим!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад