Еврозоната ни чака, фискалният махмурлук все още е тук, а Тръмп може да е истинският „черен лебед“ - изводите от 6-ия форум „Бъдещето на парите“

16:20, 24.10.2023
Еврозоната ни чака, фискалният махмурлук все още е тук, а Тръмп може да е истинският „черен лебед“ - изводите от 6-ия форум „Бъдещето на парите“

За шеста поредна година списание „Мениджър“ проведе банково-финансовия форум „Бъдещето на парите“ на 17 октомври в Интер Експо Център в София.

Откриването се осъществи в пълна зала със специалната реч на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. „Ние сме като един футболен отбор, който е в края на сезона. Отбор, който никой не е считал за фаворит, но отбор, който с много старание е запазил своя шанс. Това е последният мач, който трябва да осмисли неговите усилия през сезона. Пред нас има само три възможности - седим в съблекалнята, гледаме се в огледалото и се опитваме да съберем сили да излезем на терена или да станем победители като Ливърпул“, обобщи мнението си за влизането ни в еврозоната той. Според него една добра информационна кампания и съвестната работа на контролните органи биха предотвратили спекулата и биха ограничили опита за изкуствено вдигане на цените.

Дискусиите стартираха с първия панел за голямата макроикономическа картина, модериран от Таня Кръстева, главен редактор на списание „Мениджър“. „Наличието на стабилно правителство – и то такова, което да успява да налага реално реформи, а не само на хартия, е основното предизвикателство пред българската икономика“, заяви Евгений Кънев, доктор по икономика и управляващ съдружник на „Маконис“.

Експертите коментираха и горещия проблем от последните дни след началото на конфликта в ивицата Газа – повишаването на цените на петрола. Кънев отбеляза, че България има предимство, което не знае как да използва – дерогацията за руския петрол. „Отваря се ножица между цените, на които се внася петрола у нас, и цените на пазара. Позитивният ефект е за бюджета... Можем да развием и по-голяма конкурентност на пазара, който беше блокиран доскоро от една компания“, добави той.

Действията на централните банки и кампанията за повишаване на лихвените проценти, която те поведоха с най-бърз темп от десетилетия, е друга тема, която привлича фокуса на експертите. Даниел Дончев, CFA, изпълнителен директор и член на СД на „Експат Асет Мениджмънт“, посочи, че въпреки забавящата се обща инфлация, при базовата инфлация намалението е незначително, което означава, че пътят, който централните банки трябва да извървят, все още не е приключил.

Доц. д-р Красен Станчев, икономист и председател на УС на Института за пазарна икономика, определи като основна причина за случващите се събития фискалния махмурлук. „Докато имаме равнище на дълга между 83 и 84% в еврозоната, над 100% в САЩ и 300% в Япония, не може да се очаква политика на централните банки, която ще се справи с инфлацията“, изтъкна той.

Въвеждането на еврото категорично няма да доведе до повишаване на инфлацията и дори ще стимулира повишаването на доходите на населението, подчертаха единодушно дискутиращите в третия панел с тема „Ползите и предизвикателствата при въвеждането на еврото у нас“Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, Бранко Роглич, собственик на Орбико Груп, и Димитър Бранков, съветник на председателя на Българска стопанска камара.

Роглич бе категоричен, че приемането на еврото не е променило бизнес средата в Хърватия, като ако има някакви разлики, те са само в позитивна посока. Съветът му за българските му колеги при подготовката им е да следват правилата.

„Изпуснахме да влезем в еврозоната на няколко пъти. Сега от основно значение ще е подготовката и консенсусът, вместо политически партии да се занимават с исторически теми, като националния празник, които са нерелевантни“, категоричен е Димитър Бранков. „За да се финализира подготовката за еврото обаче, ние се нуждаем от бързи законодателни промени и от по-ефективен парламент, който да ги приеме. Трябва да се ускори и информационната кампания. БНБ и Министерството на финансите трябва да се заемат по-активно с тази роля“, добави още Бранков.

„Инвестиционни стратегии в развитие“ бе темата на пети панел. Събеседниците отбелязаха като най-добрите в сегашната ситуация на световни кризи инвестициите във военната индустрия, природен газ и уран. „На практика светът се връща към атомната енергия, защото тя е най-защитена срещу аварии“, коментира Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "ЕЛАНА".

Участниците в дискусията се обединиха и около мнението, че в момента реалните лихви са на нива отпреди финансовата криза през 2008 г. В САЩ реалната доходност е 2,3%, в Европа е 2,5%. Връщаме се от неестествени нива на пазарите на отрицателни лихви към нормална ситуация, подчерта Николай Ваньов, CFA, финансист, управляващ директор "Инвестиции и търговия" в "МК Брокерс" АД.

Според тях обаче „има риск зад завоя“ и той се казва Доналд Тръмп, ако евентуално бъде избран за президент на САЩ. „Черният лебед“ за световната икономика няма да е войната между Израел и „Хамас“, а евентуалното избиране на Тръмп, прогнозираха те.

***
Генерални партньори: ProCredit Bank и Payhawk.
Основни партньори: УниКредит Булбанк, MFG и VISA .
Събитието се реализира и с подкрепата на tbi bank, Lirex, Veeam, Sirma, ELANA, EOS, JTI, Grant`s.
Институционални партньори са БСК, Френско-Българска търговска и индустриална камара; Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАЛИП, ИАНМСП.
Медийни партньори: bTV Media Group , dir.bg, БНТ, MoitePari.bg.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад