ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

19:58, 28.02.2022
ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

Всички руски клубове и национални отбори на страната са отстранени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА.

След първоначалните решения, приети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха приемането на допълнителни мерки, днес ФИФА и УЕФА решиха заедно, че всички руски отбори, независимо дали са национални представителни отбори или клубни отбори, ще бъдат спрени от участие в състезанията на двете асоциации до второ нареждане.

Тези решения бяха приети днес от Бюрото на Съвета на ФИФА и от Изпълнителния комитет на УЕФА, съответно от най-висшите органи за вземане на решения на двете институции по подобни неотложни въпроси.

"Футболът тук е напълно обединен и в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. И двамата президенти се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде вектор за единство и мир между хората", гласи общата декларация на двете организации.


В края на март "Сборная" трябваше да играе плейофи за класиране за Световното първенство в Катар с Полша, Чехия и Швеция. Това означава, че към финалния плейоф продължава тима на "Дружина полска". Чехите и "Тре Крунур" ще определят другия финалист с двубой помжежду си на 24 март в Стокхолм.

По-рано футболните федерации на трите нации излязоха с обща декларация до ФИФА, в която заявиха, че отказват да играят с тима на Русия.

Клубният Спартак (Москва) единствен засега е пряко засегнат от санкцията на двете футболни институции. Столичани се класираха за 1/8-финалите на Лига Европа, като на 10 и 17 март трябваше да играят срещу гермнаския РБ (Лайпциг).

УЕФА прекрати спонсорския си договор с руски енергиен гигант

МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания

Евролигата по баскетбол изхвърли руските отбори

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад