ФИГ: Съдии по художествена гимнастика са били заплашвани

от БНТ

17:51, 19.08.2021
ФИГ: Съдии по художествена гимнастика са били заплашвани

Снимка: БГНЕС

Някои от съдиите, които са били част от журито на турнира по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио, са били заплашвани след надпреварата.

Това разкри в официално становище Техническият комитет на Световната федерация по гимнастика (ФИГ). Този най-висш орган на централата осъди остро опитите за дестабилизиране на арбитрите.

Въпреки че от ФИГ не посочват откъде са дошли заплахите, най-вероятно това касае скандала, предизвикан от страна на Русия.

Причината е, че нито в индивидуалното, нито при ансамблите, Сборная успя да спечели така очаквания златен медал. Главният треньор на националния отбор на Русия Ирина Винер излезе с много остри критики и обвинения, след като нейните възпитанички останаха без олимпийска титла от Токио. Тя дори заяви, че е имало заговор хегемонията на нейния тим да бъде прекъсната в Япония.

Българският ансамбъл изпревари Русия за златното отличие на Игрите, а в индивидуалното златото отиде при представителката на Израел Линой Ашрам.

Ето и цялото становище на Техническия комитет на ФИГ:

Техническият комитет на ФИГ по художествена гимнастика извърши задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка, във всяка една фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. Следвайки този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито.

Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класирането и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика както за индивидуалното, така и при ансамблите са честни и безпристрастни.

ФИГ установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за Олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.

Ние бяхме ужасени да научим, че няколко съдии по художествена гимнастика са получили много заплахи и обиди след олимпийските надпревари. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. ФИГ иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си.

Златен, златен, златен ансамбъл в Токио

Награждаването на златните момичета

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад