Филмът на БНТ „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ ще бъде представен на 24 май в Националния музей в Кайро

16:29, 23.05.2023
Филмът на БНТ „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ ще бъде представен на 24 май в Националния музей в Кайро

По случай Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, в новооткрития Национален музей на цивилизацията в Кайро – по инициатива на Българското посолство в Египет в лицето на Негово превъзходителство посланик Деян Катрачев и по покана на директора на музея д-р Ахмед Гонейм – Българско египтологическо общество ще представи научнопопулярния филм „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, продуциран от Българската национална телевизия.

Автори на проекта са доц. д-р Теодор Леков – египтолог, преподавател в Нов български университет и директор на Българската археологическа мисия в Египет и Деница Такева – египтолог и председател на Българско египтологическо общество. Режисьор на филма, създаден по идея на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, е Станислав Терзиев – Стенли. Великолепните кадри са заснети от операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

„Филмът на БНТ „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ е сред малкото документални и научнопопулярни филми, правени в България, посветени на Древен Египет. Това е една от причините той да предизвика голям интерес у българската публика.

Филмът ще бъде представен пред египетска публика именно на 24 май, с което освен отбелязването на нашия светъл празник ще бъде подчертано и положителното двустранно сътрудничество между България и Египет, плод на което е и този телевизионен проект.

Наскоро филмът завоюва престижната Първа награда на Международния фестивал за туристически филми в Анталия, Турция сред повече от 300 продукции от 39 страни. Надеждата ни е, че той ще бъде оценен положително и от критичната египетска публика“, коментира доц. д-р Теодор Леков.

На събитието в Кайро на 24 май се очаква да присъстват стотици египетски и чуждестранни гости, както и българската общност. Доц. д-р Теодор Леков ще представи филма „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ с кратка лекция.

Гледайте филма „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ в YouTube канала на БНТ

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад