Филмът „Войната в Украйна: Началото“ на Александър Марков „В кадър“ по БНТ 1

Разказът от първо лице на журналиста за хората, чиято съдба е променена завинаги и как конфликтът промени Европа ще бъде излъчен в неделя от 19:30 ч.

Филмът „Войната в Украйна: Началото“ на Александър Марков „В кадър“ по БНТ 1

Тази неделя (19 юни) от 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ ще бъде излъчен филмът „Войната в Украйна: Началото“ на журналиста от Българската национална телевизия Александър Марков.

Българската национална телевизия беше единствената българска медия и една от малкото европейски медии в Мариупол в периода от 20-и февруари до 25-и февруари, когато войната започна и беше предадена на живо в ефира на обществената телевизия.

„Войната започна внезапно и продължи трагично. Ние видяхме началото ѝ със собствените си очи и се опитахме да предадем това и във филма“, казва Александър Марков.

„Показваме и последиците, както ги видяхме в Киев и в Одеса през месец май, когато се завърнахме в Украйна. Както и съдбата на героите във филма, някои от които животът изпрати извън страната, а други – на фронта. Опитваме се, също така, да видим конфликта в по-широк контекст – какво означава той за всички нас и какви са причините и последствията от него“, казва още журналистът.

Освен Александър Марков, екипът, реализирал филма „Войната в Украйна: Началото“, включва операторите Владимир Богдански, Станислав Златев и Анна Андреева, видеотехниците Роберт Вецов и Тодор Илиев, продуцент – Мария Чернева, режисьор – Мария Христова, редактор – Цветелина Йорданова, монтаж – Вероника Димитрова, графично оформление – Калина Ценкова.

За поредицата му от репортажи за войната в Украйна, излъчени в ефира на Българската национална телевизия, Александър Марков получи две специални журналистически награди – от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ и „Гореща точка Украйна“ на конкурса Web Report 2022.

Гледайте трейлър на филма „Войната в Украйна: Началото“ ТУК

Репортажите на Александър Марков от горещите точки на Украйна гледайте ТУК

Гледайте „В кадър“ всяка неделя от 19:30 ч. по БНТ 1 и „Следите остават“ – всяка последна неделя на месеца от 19:30 ч. по БНТ 1