Гласовете на БНР с видеопослани е „Радиото и мирът“ в Световния ден на радиото 13 февруари

10:53, 13.02.2023
Гласовете на БНР с видеопослание „Радиото и мирът“ в Световния ден на радиото 13 февруари

„Каква е ролята на радиото за мира днес?“ На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин те се включват в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото „Радиото и мирът“.

На 13 февруари двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.

В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и „Артист на ЮНЕСКО за мир“ Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.
Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay
#JourneeMondialeDeLaRadio
#DiaMundialdelaRadio

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад