Гледайте „Дебелянов и ангелите“ на 27.12.2021 от 19:00 часа по БНТ2

15:02, 22.12.2021
Гледайте „Дебелянов и ангелите“ на 27.12.2021 от 19:00 часа по БНТ2

„Дебелянов и ангелите“ е документален филм, в който за първи път българските зрители ще видят мястото на гибелта и първото погребение на Димчо Дебелянов. Тези места са на територията на Гърция, където през 1916 година загива подпоручик Дебелянов, командир на пета рота от 22 Тракийски пехотен полк.

Създаването на документалния филм е свързано с идеята за представяне на фактите около последните дни от живота на поета и участието му във войната, тъй като през 2021 година се навършват 105 години от кончината му. Тези последни мигове от живота на поета са обект и на театралния спектакъл „Дебелянов и ангелите“, постановка на Драматичен театър Пловдив с режисьор Диана Добрева, по пиесата на Александър Секулов.

Филмът е изграден на принципа на паралелите между сценичната интерпретация и пътуването до местата, в които загива поетът. Там са осъществени и основните разговори с Диана Добрева и Александър Секулов. По време на пътуването екипът попада на британско военно гробище, в което почиват британски войници и офицери от Първата Световна война. То се намира в непосредствена близост до лобното място на Дебелянов. Поразително е откритието, че точно като в драматургичния финал в пиесата, (който събира на небето цялата пета рота ведно със загинали френски, немски войници, гръцки цивилен) в този британски мемориал един до друг спят вечния си сън войници от враждуващите армии, в това число българи. И както в стихотворението „Един убит“ – в другия свят врагове не съществуват.

Филмът „Дебелянов и ангелите“ е създаден от авторите на „Одисей“ и „Тенор“-БНТ Пловдив.

Гледайте „Дебелянов и ангелите“ – 27.12.2021, 19:00 часа, БНТ2

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад