Историята на старинната джамия в Дупница в „10 000 крачки“ по БНТ 2

15:16, 18.02.2022
Историята на старинната джамия в Дупница в „10 000 крачки“ по БНТ 2

Този понеделник (21 февруари) в предаването „10 000 крачки“ по БНТ 2 от 17:50 ч. зрителите ще научат повече за историята на старинната джамия в Дупница.

Историята на джамията започва преди векове и е изпълнена с много превратности и любопитни факти. Според изследователи е построена в периода 15-16 век. Предание разказва, че е изградена върху основите на някогашен християнски храм, а името ѝ не е стигнало до наши дни. В града по време на османското владичество е имало над 13 джамии.

След Освобождението те са разрушени и е останала само тази. Тъй като вече не е изпълнявала функциите на молитвен дом, заради големите ѝ размери е превърната в затвор. За известен период от време негов директор е българският революционер Яне Сандански. През 1924 година сградата е предоставена на местното археологическо дружество „Царичина“.

В началото на 70-те години на миналия век екип от Националния институт за паметниците на културата извършва окончателна консервация и реставрация на цялата сграда и тя е превърната в изложбена зала, каквато е и днес.

Гледайте предаването „10 000 крачки“ в понеделник (21 февруари 2022 г.), от 17:50 ч., по БНТ 2.

За предаването:

10 000 крачки на ден за добро здраве – това препоръчват докторите и привържениците на здравословния начин на живот. 10 000 крачки и БНТ 2 предлагат на своите зрители съдържание, не само за тонус, а и за добро прекарване на свободното време. Всеки делничен ден от 17:50 часа екипите на телевизията в София, Варна, Пловдив, Русе и Благоевград представят местни забележителности и забравени истории от миналото на различни градове.

Рубриката „10 000 крачки” отвежда зрителите на пешеходна обиколка, за да им покаже улици, сгради и места така, както рядко им остава време да ги видят в ежедневието. Предаването търси отговор на въпросите кога и защо те са станали част от нашия живот, а също и как са се променили през годините.

Гледайте „10 000 крачки” в понеделник от Благоевград, във вторник от Русе, в сряда от Варна, в четвъртък от Пловдив и в петък от София. Не пропускайте и 30-минутното сборно издание на предаването всеки петък от 20:00 часа по БНТ2!

Facebook: БНТ 2 https://www.facebook.com/BNT.Two/

Email: gledam@bnt.bg

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад