Изложбата „Пластдемия“ в „ART Детектив“

Директорът на Националния природонаучен музей към БАН представя изложбата посветена на борбата със замърсяването на моретата и океаните с пластмаса и инициативата за непоказвани съкровища от палеонтологичните колекции

16:07, 23.07.2021
Изложбата „Пластдемия“ в „ART Детектив“

В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на БНТ „ART Детектив“, водещата Симона Кръстева разговаря с проф. Павел Стоев, директор на Националния природонаучен музей към БАН. Тема на разговорът е опазването на моретата и океаните от замърсяването с пластмаса и най-новата изложба - „Пластдемия“, която може да видите в НПМ. В епизодът ще научите повече и за изложбата в Галерия на открито – Градина „Кристал“, организирана съвместно от Столична община, проекта CLAIM на Европейската комисия, издателство „Пенсофт“, LessPlastic Bulgaria, „За Земята“, „Грийнпийс“, Junior Achievement Bulgaria и други организации. Изложбите имат за цел да насочат общественото внимание към проблема с опазването на моретата и океаните и представят технологичните решения за намаляване на замърсяването с пластмаса, препоръки и добри практики за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, както и регулаторните механизми на Европейският съюз.

Проф. Павел Стоев разказва за „АРТ детектив“ и за инициативата на най-старият музей в България, с която от 5 юли 2021 г. във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН е разположена първата от серията временни изложби, представяща непоказвани досега палеонтологични образци от научните колекции на музея. Там се съхраняват научни колекции от природни образци на повече от 130 години. Голяма част от тях имат висока научна стойност, но не са показвани досега пред широката публика и няма да останат в постоянната експозиция. Съвкупност от хиляди видове растения, животни и минерали са част от научното богатство на страната ни, а с тази серия изложби НПМ-БАН представя атрактивни образци, които представляват интерес за всеки любознателен човек.

Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.

Слушайте епизод 10 на „ART Детектив“ с проф. Павел Стоев ТУК

Гледайте епизод 10 на „ART Детектив“ с проф. Павел Стоев ТУК


Всички епизоди на поредицата „ART Детектив “ са достъпни за слушане, както на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ .

Последвайте официалният You Tube канал на БНТ:

https://shorturl.at/hLW34

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ:

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад