Джон Кери, трима комисари, министри и кметове от ЦИЕ на GREEN TRANSITION FORUM 4.0

Президентът Румен Радев ще открие четвъртото издание на форума За три дни София става домакин на разговора за бъдещето на Зелената сделка веднага след евроизборите и в навечерието на COP 29

10:48, 24.06.2024
Джон Кери, трима комисари, министри и кметове от ЦИЕ на GREEN TRANSITION FORUM 4.0

За четвърта поредна година Dir.bg и 3Е News организират най-успешния форум за зелена трансформация – „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”, който ще се проведе в София на 26-28 юни 2024 г., в София Ивент Център, Мол "Парадайс", ет. 3.

Веднага след изборите за Европейски парламент, за събитието в София пристигат еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на ЕП, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

В ключов момент за формулирането на европейските политики, в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации – зелена, дигитална и демографска, ще участват изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт г-н Марош Шефчович, комисарят по работни места и социални права г-н Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Илияна Иванова.

За да сподели визията за глобалните климатични процеси отвъд океана в Green Transition Forum 4.0 ще се включи и Джон Кери – специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар.

Четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, в София пристига г-н Ялчин Рафиевосновен преговарящ за COP 29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.

Във важния панел за енергийната трансформация към българския министър на енергетиката Владимир Малинов ще се присъединят и неговите колеги от Румъния – Себастиан – Йоан Бурдуя и Молдова – Виктор Парликов.

Сред потвърдилите панелисти са още и вицепрезидентът на ЕИБ Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на ЕИФ Роджър Хавенит, посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата „Три морета“ Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия Мария Пуйо Тадич и Оливър Рьопке – председател на Европейския икономически и социален комитет. Обръщения ще отправят НКВ Ел Хасан бин Талал принц на Йордания и Даниеле Виолети – старши директор към климатичните програми на ООН.

ЕК с подкрепа за Green Transition Forum 4.0 на още по-високо ниво

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели ще споделят и Курт Вандерберге – генерален директор на ГД „Действия по климата“, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД „Морско дело и рибарство“, Марк Льометр – генерален директор на ГД „Научни изследвания и иновации“, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД „Енергетика“, Илияна Цанова – заместник генерален директор на ГД „Бюджет“, Михаил Димитру – заместник генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан.

Президентът Радев ще открие форума, българската позиция ще бъде представена от министри, работодателски организации и синдикати

Президентът Румен Радев ще открие Green Transition Forum 4.0 в 9.00 часа на 26 юни 2024 г. Българската позиция ще представят министри, работодателски организации и синдикати. Домакин на участниците в панела за „Умни градове“ – кмета на Прищина – Препарим Рама и заместник-кмета на Атина – Никос Хрисогелос, ще бъде кметът на София г-н Васил Терзиев. В нарочен панел за възстановяването на Украйна ще говорят президентът на Р България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Енергийната общност Дирк Бушле и главният изпълнителен директор на Украининвест Максим Бондаренко.

Специален акцент върху пазара на труда, новите професии, иновациите и моралните аспекти на AI в третия ден на форума

В тазгодишното издание на форума организаторите акцентират и върху съпътстващите Зелената сделка трансформации – дигитална и демографска. Точно затова, специални гости на събитието са комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова. Към тях се присъединяват Светослава Георгиева – председател на УС на Фонда EIC, Федерико Менна – изпълнителен директор на EIT Digital и Саша Билич – президент на Euritas.

Възможностите за финансиране по европейски програми ще дискутират представители на българската екосистема от стартиращи предприятия на специална кръгла маса с генералния директор на Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ г-н Марк Льометр.

Програмата на форума и регистрация за участие можете да намерите тук.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад