ДЖОН КЕРИ, ТРИМА КОМИСАРИ, МИНИСТРИ И КМЕТОВЕ ОТ ЦИЕ НА GREEN TRANSITION FORUM 4.0

16:22, 01.07.2024
ДЖОН КЕРИ, ТРИМА КОМИСАРИ, МИНИСТРИ И КМЕТОВЕ ОТ ЦИЕ НА GREEN TRANSITION FORUM 4.0

Президентът Румен Радев откри четвъртото издание на форума

За три дни София стана домакин на разговора за бъдещето на Зелената сделка веднага след евроизборите и в навечерието на COP 29

За четвърта поредна година Dir.bg и 3Е News организираха най-големия форум за зелена трансформация в Централна и Източна Европа –Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”, който се проведе в София на 26-28 юни.

На конферентните сцени излязоха представители на над 18 държави. Общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, проведоха ключовия разговор за утрешния свят.

Веднага след изборите за Европейски парламент, за събитието в София пристигнаха еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на ЕП, министри и кметове от страните от Централна и Източна Европа, представители на международни и мултинационални компании.

В ключов момент за формулирането на европейските политики, в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации – зелена, дигитална и демографска, участваха изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт г-н Марош Шефчович, комисарят по работни места и социални права г-н Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Илияна Иванова.


За да сподели визията за глобалните климатични процеси отвъд океана в Green Transition Forum 4.0 се включи и Джон Кери – специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар.

Във важния панел за енергийната трансформация към българския заместник- министър на енергетиката Ива Петрова се присъединиха и министрите от Румъния – Себастиан – Йоан Бурдуя и Молдова – Виктор Парликов.

Сред панелистите бяха още и вицепрезидентът на ЕИБ Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на ЕИФ Роджър Хавенит, посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата „Три морета“ Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия Мария Пуйо Тадич и Оливър Рьопке – председател на Европейския икономически и социален комитет. Обръщения отправиха НКВ Ел Хасан бин Талал – принц на Йордания и Даниеле Виолети – старши директор към климатичните програми на ООН.

ЕК с подкрепа за Green Transition Forum 4.0 на още по-високо ниво

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели споделиха и Курт Вандерберге – генерален директор на ГД „Действия по климата“, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД „Морско дело и рибарство“, Марк Льометр – генерален директор на ГД „Научни изследвания и иновации“, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД „Енергетика“, Илияна Цанова – заместник генерален директор на ГД „Бюджет“, Михаил Димитру – заместник генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан.


Моника Станишева: Бъдещето ни се определя днес

Във всъпителната си реч, председателят на борда на директорите на Dir.bg, инициатор и основател на форума Моника Станишева, заяви че "бъдещето ни през следващите пет години се определя днес". По думите ѝ сме не просто на прага, а изживяваме най-мащабната реформа и преминаваме през най-голямата социална, икономическа и технологична трансформация за цялото съществуване на ЕС, тоест за последните 70 години.
Тя посочи, че сред целите е и нито един човек и нито едно място да не бъдат изоставени в този преход.


Президентът Радев откри форума, българската позиция беше представена от министри, работодателски организации и синдикати

Президентът Румен Радев откри Green Transition Forum 4.0 в 9.00 часа на 26 юни 2024 г. Българската позиция представиха министри, работодателски организации и синдикати. В панела за „Умни градове“ участваха кметът на Прищина Перпарим Рама и заместник-кметът на Атина Никос Хрисогелос, а идеи с тях обмени и заместник-кметът на София Никола Барбутов. В нарочен панел за възстановяването на Украйна говориха президентът на Р България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Енергийната общност Дирк Бушле и бившият служител на Белия дом и Държавния департамент на САЩ Матю Брайза, а онлайн се включи главният изпълнителен директор на Украининвест Максим Бондаренко.

За тенденциите в цифровизацията и киберсигурността на ЦИЕ, заедно с министъра на електронното правителство Валентин Мундров, на сцената излезе Княз Борис Търновски, а сред гостите място зае лично дядо му НВ Симеон Втори.

Специален акцент върху пазара на труда, новите професии, иновациите и моралните аспекти на AI в третия ден на форума

В тазгодишното издание на форума организаторите акцентираха и върху съпътстващите Зелената сделка трансформации – дигитална и демографска. Точно затова, специални гости на събитието бяха комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит, комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова. Към тях се присъединиха Светослава Георгиева – председател на УС на Фонда EIC, и Федерико Менна – изпълнителен директор на EIT Digital.

Възможностите за финансиране по европейски програми дискутираха представители на българската екосистема от стартиращи предприятия на специална кръгла маса с генералния директор на Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ г-н Марк Льометр.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад