Какво да гледаме през уикенда по БНТ 2

Европейско кино, български филмови класики, предавания за мода, изкуство и високи технологии

12:49, 29.04.2022
Какво да гледаме през уикенда по БНТ 2

Тази събота и неделя, на 30 април и 1 май зрителите на БНТ 2 ще се насладят на забавна италианска сага, български филмови класики и две актуални авторски предавания за мода, изкуство и високи технологии.

В събота от 11:30 е началният час на специализираното предаване за дигитална култура „Натисни F1“. Актуалният брой ще представи 3D mapping технологията, преобразяваща чрез светлини и анимации все повече сгради през последните години.

Филмовата програма по БНТ 2 в събота започва в 13:30 ч. с 6-серийния игрален филм „Брак“ на режисьора Пупи Авати. Лентата е забавна италианска сага, която проследява фамилна история с много обрати. В Болоня минава животът на три пoколения от едно семeйство. За тях ни разказва една от внучките – Анна Паола, която е съвременна писателка от заможно семейство. Любовта между нейните родители – Франческа и Карло, датира от младостта им, като събитията следват преживяното през Втората световна война и годините след това. И тогава, и сега всеки живее със своите грижи и представи за случващото се. Времето минава, сключват се сделки и бракове, водят се спорове, има чувства и раздели, но един ден истината може и да се окаже по-силна във връзката между миналото и настоящето.

В 16:30 ч. зрителите ще гледат игралния филм „Трампа“. Режисьор на лентата е Георги Дюлгеров, който е и автор на сценария в екип с Владимир Ганев, оператор е Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. Сюжетната линия разказва за писателя Добрин Илиев, който пристига в малък град. Той е поканен да журира младежки литературен конкурс, където среща момиче на име Мая, което силно го впечатлява. Постепенно става ясно, че тя е негова дъщеря от връзката му с гимназистка преди 17 години. Мая пише поезия и „Трампата“ ѝ донася първа награда.

В събота от 19:30 ч. е началният час на уникалния подкаст на БНТ, който се трансформира в телевизионно предаване в ефира на БНТ 2 – „АРТ Детектив“. Специален гост на Симона Кръстева тази седмица е Елиза Попова, предпочитан и професионален моден гримьор и сестра на актрисата и модел Диляна Попова. Елиза ще разкаже за актуалните тенденции в грима, ще разкрие каква е разликата между сценична визия и грим за фотосесия, както и ще сподели интересни истории, свързани с популярната си сестра.

В неделя филмовата програма продължава с втори епизод на филма „Брак“ от 13:30 ч.

В 16:30 ч. по БНТ 2 ще се излъчи българската черно-бяла класика „Мъже без работа“ на режисьора Иван Терзиев. Бригада от работници по пътищата е принудена за няколко дни да бездейства поради липсата на асфалт. При добро желание в свободното си време мъжете биха могли да направят нещо полезно – например да превърнат прашния център на съседното село в благоустроена площадка.

Филмовата програма завършва с комедията „Честита пенсия!“ на режисьора Фабрис Брак. Сюжетът разказва за пенсионерите Марилу и Филип, имащи добър стандарт на живот. Те планират да живеят спокойно в Португалия, като всичко е уредено и остава само да съобщят новината на порасналите си деца. На тържество за пенсионирането им деликатесите не са в чиниите, а в порциите с новини – приятелката на сина им Мартен е бременна, дъщеря им Сесил разчита да гледат децата ѝ, докато тя спи с друг мъж, а пренебрегнатият ѝ съпруг се нанася при тях. Освен всичко, майката на Филип е болна и има нужда от постоянни грижи, а продажбата на къщата им, оказва се, няма да е лесна... Животът на Марилу и Филип продължава разтърсващо.

Гледайте филмовата програма на 30 април и 1 май по БНТ 2!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад