Каменна кариера до с. Самоводене в „Следите остават“ по БНТ 1

В предаването за разследваща журналистика, Богдана Лазарова представя проекта за снабдяване на строежа на магиствала „Хемус“. Селото е застрашено от взривовете, а жителите сезират институциите. Какво отговорят кандидат концесионерът и министерства – гледайте в неделя от 19:30 ч

15:07, 25.02.2022
Каменна кариера до с. Самоводене в „Следите остават“ по БНТ 1

На 27 февруари (неделя), в предаването „Следите остават“ от 19:30 ч. по БНТ 1, зрителите ще видят разследващия репортаж на Богдана Лазарова за фирма, която от 2012 г. три пъти се опитва да направи каменна кариера до с. Самоводене в област Велико Търново, за да снабдява строежа на магистрала „Хемус".

„Следите остават“ разкриват отблизо направата на каменна кариера до с. Самоводене. Взривовете, с които камъните ще се добиват застрашават селото, манастирите около Велико Търново и културното наследство на старата българска столица. Жителите на Самоводене са сезирали институциите и са се срещнали с министъра на околната среда и водите с исканията си да не се допуска това. Тежкотоварните камиони застрашават къщите, училището и детската градина в селото, а напуканите скали над манастирите могат да се срутят и да сринат двата манастира, наследници на Търновската книжовна школа. Точно за това са били забранени стрелбите с танкове и тежки оръжия на военен полигон в района. Какво ще отговорят кандидат концесионерът и две министерства - гледайте в предаването за разследваща журналистика „Следите остават" в неделя.

Гледайте разследващото предаване „Следите остават“ всяка последна неделя на месеца, от 19:30 ч по БНТ 1

За предаването „Следите остават“

Предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ се излъчва всяка последна неделя на месеца. То се базира на собствени авторски материали на разследващата журналистика Богдана Лазарова, отличавана с редица награди. Предаването представя разследвания, разработки по ключови казуси от обществения живот, показва скритата истина с факти и доказателства, проследявайки закононарушения, корупция и злоупотреби.

Богдана Лазарова се занимава с журналистика от 1991 г. Тя е автор на три книги с журналистически разследвания - „Афера" (2006), „Държавна сигурност и изчезналите съкровища" (2010) и „Оня списък - първият разгром на разузнаването" (2011).

Разследванията на предаването „Следите остават“ за действащи фирми на убити преди 20 години в гангстерската война престъпни босове и за рисковото състояние на стената на втория по големина язовир в България – „Огоста“, влязоха в селекцията на фестивала за телевизионни и радио продукции PRIX EUROPA в Потсдам, Германия, под егидата на Европейския парламент. Предаването за язовир „Огоста“ бе отличено и на наградите „Икономика на светло“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад