Камила Валиева е имала три субстанции за лечение на сърдечни заболявания

от БНТ

13:47, 16.02.2022
Камила Валиева е имала три субстанции за лечение на сърдечни заболявания

Руската фигуристка Камила Валиева е имала три различни субстанции, които могат да се използват за лечение на сърдечни заболявания в допинг пробата си, информира New York Times.

Това е било посочено в доказателствения материал към Спортния арбитражен съд (КАС), който позволи на състезателката да участва в индивидуалното при жените на Олимпийските игри в Пекин.

Две от тези вещества не са забранени (хипоксен и ел-карнитин), но третото е (триметазидин).

От Антидопингова агенция на САЩ са се опитали да забранят една от позволените субстанции (хипоксен) през 2017 година, тъй като има възможността чрез нея да се подобрява издръжливостта, но това така и не се е случило.

В документите при даването на пробата Камила Валиева е посочила, че използва хипоксен и ел-карнитин. "Супрадин", който може да се използва като добавка за повишаване на имунитета, също е посочен във формуляра на рускинята.

Според CNN, Камила Валиева е имала „ниво от 2.1 нанограма на милилитър“ на забранения триметазидин.

Според изпълнителния директор на Антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт ползите от такава комбинация от вещества са „насочени към увеличаване на издръжливостта и намаляване на умората“.

Камила Валиева попадна в центъра на допинг скандала на Игрите, след като е дала положителна проба през декември. За нея тя научи по след отборната надпревара в Пекин.

Тя нашумя изключително много, след като се превърна в първата жена, изпълнила четворен скок на олимпийски игри. 15-годишната фигуристка е лидер след кратката програма при жените.

Българката Александра Фейгин се класира за волната програма утре от 12.00 часа с 23-и резултат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!



Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад