Кога кои спортове станаха олимпийски

16:21, 27.07.2021
Кога кои спортове станаха олимпийски

На тазгодишните Олимпийски игри дебютират цели пет нови спорта, от които три ще останат за постоянно. Скейтбордът, катеренето и сърфът ще продължат да живеят в олимпийското семейство, докато каратето и бейзболът/софтболът ще преминат по пътя на много други спортове, които през годините са се появявали за кратко.

В духа на 80-те години на миналия век синхронното плуване и художествената гимнастика допринесоха много със своите цветни екипи и съвременна музика. Нововъведенията през 90-те години обхванаха плажния волейбол и планинско колоездене, докато новият век направи същото със скоковете на батут, триатлона и BMX.

Единствените спортове добавени в програмата на Игрите след 2010 година бяха ръгбито и голфът, а след това представени официално през 2016 година в Рио де Жанейро.

Повече от 30 нови спорта са влезели в програмата на Олимпийските игри в модерната епоха след 1896 г. в Атина.

Същата година основните спортове като лека атлетика и гимнастика са в програмата, като се провеждат и текущи надпревари по фехтовка, колоездене, стрелба, плуване, тенис, вдигане на тежести и борба. Четири години по-късно в Париж са добавени още седем спорта от настоящата ера, включително гребане и конни спортове.

Няколко други дисциплини не успяха да се утвърдят на Игрите. Най-известният преустановен спорт може да се смята, че е тегленето на въже, което се упражнява на Олимпиадите от 1896 до 1920 г.

Лакросът се практикува през 1904 и 1908 г.

Освен ръгби и голф, които влизат в програмата няколко пъти в началото миналия век, преди да се появят отново през 2016 г., тенисът има най-дългото прекъсване - между 1928 и 1984 г. (13 Олимпийски игри), следван от стрелба с лък от 1924 до 1968 г. (10 Олимпиади).

Единствените спортове, които участват във всички Летни олимпийски игри от 1896 г., са спортната гимнастика, леката атлетика, колоезденето, фехтовката и плуването. Гребането и водната топка остават и до днес, след като са дебютират през 1900 г.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад