Любопитен разказ за рода на Бате Енчо в „Джинс“ по БНТ 1

18:03, 04.03.2022
Любопитен разказ за рода на Бате Енчо в „Джинс“ по БНТ 1

Тази събота /5 март/, предаването „Джинс“ на БНТ 1 от 11:30 ч. ще разкаже родовата историята на актьорa Енчо Данаилов, известен на всички като Бате Енчо. Той ще издаде и кое е най-странното първо място на неговите артистични изяви.

В документалната продукция „Джинс“, зрителите на БНТ 1 ще получат отговори на няколко въпроси за много сладкодумният и вечно весел и забавен Бате Енчо. Въпросите и отговорите, разбира се ще са в закачливия и ироничен стил на актьора, като: Какво е Гагаля – детска закачка или име на населено място?; Защо някой се казва Гложъта Братой?; Какво означава от пъпа ти да потече мед?; Какво се прави с котле, пълно с масло и едно гъше перо?; Кой е израснал между бензин и къдрин?



Любопитното в този брой на „Джинс“ е, че в процеса на събиране на информация за предаването, благодарение на Спас Минков от групата „Генеалогично ъгълче“ във Фейсбук, са открити данни, които самият Енчо не е знаел за рода си и които допълват фамилния разказ. Според изследователя на родове от русенско, дядото на актьора, Енчо Георгиев Йорданов - Брънзоев е роден в Табан (Сандрово) през 1907 г. Родът му е клон на рода Влах-Георгиеви, за чийто родоначалник се счита дядо Георги Спасов, преселник от Влашко. Запазен е смъртен акт, според който дядо Георги умира на 100 години, през 1894 г. Баща му се е казвал Спас Димитров, а майка му Мита, което връща информацията за рода на бате Енчо повече от век назад, във втората половина на 18 век. Времена, в които могат да докажат произхода си малко родове в България…

Гледайте „Джинс“ на 5 март (събота) от 11:30 ч. по БНТ 1


За предаването:
Джинс не е само дума за джинси или дънки. В България джинс е дума за произход, за род. Някога старите хора питаха „ти от кой джинс си", а ние се смеехме на странния им говор. Днес са малко хората, които могат да разкажат за своя род, за миналото на предците си. Не са много и онези, които имат родословно дърво, пазят фамилната памет, знаят какво значи фамилията им и откъде идва. А особено сега, в света, който постоянно ни разпилява и изкушава, е важно да знаеш, че зад теб стои история, че стоят имената и славата на хора, чието име и кръв носиш. Защо децата ти трябва да се гордеят с теб, ако ти не се гордееш с миналото си? Кой си ти, ако биографията ти започва от вчера, ако не знаеш откъде си, от чии си? И защото тези неща са важни, а се случва да ги забравим, питаме: Ти знаеш ли от кой "Джинс" си?

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад