Мъглиж, Сандански и Перник с големия приз „Кмет на годината“ 2022

Kmeta.bg раздаде десетите юбилейни награди за местно управление на церемония, която ще бъде излъчена на 9 октомври от 23,05 ч. по БНТ

16:38, 04.10.2022
Мъглиж, Сандански и Перник с големия приз „Кмет на годината“ 2022

Кметовете на Мъглиж Душо Гавазов (малка община), на Сандански Атанас Стоянов (средна община) и на Перник Станислав Владимиров (голяма община) спечелиха големите награди „Кмет на годината“ 2022 в десетото национално допитване на сайта Kmeta.bg. От 15 до 30 септември всички граждани с IP адреси от България имаха право да гласуват на платформата Kmetnagodinata.bg за всички кметове на общини в страната, с изключение на двама – тези на Вълчидол, област Варна, и Разлог, област Благоевград, където в момента управляват и.д. кметове и предстоят частични местни избори.

Над 72 хиляди българи дадоха своя глас и избраха победителите в онлайн гласуването. Тържествената церемония по награждаването се състоя днес, 4 октомври, в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, а големите награди връчи вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

„Много ми се иска общините да имат повече самостоятелност, да разполагат с повече средства и големи бюджети, да не са толкова зависими от институциите и от националния бюджет, за да покажат всички кметове това, на което са способни. Надявам се и в българския парламент да има достатъчно грамотни и просветени хора, които да осигурят тази самостоятелност на българските общини. Това е позицията на президентската институция, която отстояваме“, каза вицепрезидентът.

„Конкурсът отразява блясъка на успехите на българските общини – независимо дали говорим за малки, средни или големи. Ние малко говорим за успехите им, тази тема е дефицит в нашето пространство, а има какво да кажем за всяка една община и да покажем доброто, което прави за своите граждани“, допълни още Илияна Йотова.

От своя страна организаторът на конкурса и издател на Kmeta.bg г-н Боян Томов изрази благодарност към всички над 72 хиляди граждани, които са дали своя вот в националното допитване.

„За 10 години конкурсът „Кмет на годината“ показа, че е прозорец към добрите идеи и практики в българските общини. Радвам се, че успяхме да обединим толкова много граждани да гласуват за проектите в тяхната община. Това е постижение във време на разделение, на червени линии, на политическа и икономическа криза, на война“, обяви г-н Томов в приветствието си при откриването на десетата юбилейна церемония.

Другите големи призове в категорията „Кмет на гражданите“ 2022 заслужиха отново Душо Гавазов от Мъглиж, Маринела Николова от Козлодуй и Живко Тодоров от Стара Загора. Те също получиха своите награди от г-жа Илияна Йотова.

Победата в технологичната категория „Смарт Сити“ след гласуването отиде при кметовете на Ивайловград Диана Овчарова, Козлодуй - Маринела Николова и Благоевград - Илко Стоянов. Наградите връчи главният изпълнителен директор на Виваком Николай Андреев. Призът на Ивайловград получи зам.-кметът Светла Моллова, а на Благоевград - секретарят на общината Дейвид Арабаджиев, поради невъзможност кметовете да присъстват лично.

Традиционна категория в конкурса е и „Зелена община“, където бяха отличени градоначалниците на Джебел Неджми Али, на Троян - Донка Михайлова и на Габрово - Таня Христова. Поради ангажимент на г-жа Христова в чужбина наградата получи заместник-кметът Мария Йозова. Призовете връчи Кирил Георгиев, мениджър „Регулации“ на БАТ България.

Кметовете на Белослав Деян Иванов, на Елин Пелин Ивайло Симеонов и на Ямбол Валентин Ревански се пребориха за отличието в категория „Градска среда“. Наградите им връчи Карел Крал, управител на „Електрохолд България“.

В категория „Туризъм и култура“ отличията отидоха при Емануил Манолов (Аврен), Николай Димитров (Несебър) и инж. Даниел Панов (Велико Търново). Наградата връчи Светослав Любомиров, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг“. От името на Велико Търново призът прие заместник-кметът Нейко Генчев.

С наградите в категория „Развитие на спорта“ бяха отличени кметовете на Белослав Деян Иванов, на Дупница – инж. Методи Чимев и на Кърджали – инж. Хасан Азис. Призовете бяха връчени от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева. Поради ангажимент на кмета Азис грамотата бе връчена на зам.-кмета на Кърджали Тунджай Шюкрю.

По традиция на церемонията бяха раздадени и няколко специални награди. Първата от тях е на европейския портал за градове и граждани The Mayor.eu. Тя е за проекта InnoAir на Столична община за иновации в мобилността. Призът бе връчен от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов на заместник-кмета Кристиан Кръстев.

За пета поредна година в рамките на „Кмет на годината“ бе връчена и наградата „Дигитално училище“ на Дигиталната национална коалиция, учредена от Гергана Паси. Призът получи Професионална гимназия по компютътно програмиране и иновации, Бургас.

С отличие за регионална демографска политика бе награден кметът на Несебър Николай Димитров. Призът връчи Андрей Арнаудов, съосновател на Движение за национална кауза, което насърчава раждането на повече деца в България.

Цялата церемония по награждаването ще бъде излъчена на 9 октомври (неделя) от 23,05 ч. по БНТ 1.

Конкурсът "Кмет на годината" е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас. Целите са гражданите да дадат своята оценка за работата на кметовете в различни сфери на дейност; да се покажат и насърчат добрите практики на местната власт; да се стимулират кметовете да работят по-усърдно за решаването на проблемите на своите населени места и граждани. Организатор на конкурса е националната медия Kmeta.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всички общини с над 120 000 служители.

Снимки: Красимир Свраков

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад