"МеГра", еп.7: Христина Христова и Надя Обретенова споделят как се разпознават фалшиви новини

Двете водещи разбиват и различни митове, свързани с работата на телевизионните водещи, по различен начин ли изглежда публицистиката рано сутрин и вечерта и как се подбират гостите в двете предавания.

"МеГра", еп.7: Христина Христова и Надя Обретенова споделят как се разпознават фалшиви новини

30 юли 2020 г. /четвъртък/

Христина Христова и Надя Обретенова са специални гости в седмия епизод на “МеГра” - подкаста за медийна грамотност на Българската национална телевизия. Поредицата показва как работят журналистите от нюзрума с най-голямо обществено доверие.

По различен начин ли изглежда публицистиката рано сутрин и вечерта; как се подбират гостите в двете предавания; създават ли се събития, за да бъдат заснети специално от телевизиите и трудно ли се прави журналистика в поляризирана обстановка - това са само част от въпросите, на които отговарят двете водещи.

“Ако ти следиш този канал за информация, ако всекидневно се информираш или интересуваш какво се публикува на него, ти неминуемо ще разбереш кога те подвеждат и кога те лъжат” - това е простата рецепта за разпознаване на фалшиви новини онлайн, която Надя Обретенова споделя. “Някои социални медии и професионални тролове се стремят да подведат и нас - традиционните медии, но именно затова всекидневният опит, четене и натрупване е решението”, споделя водещата на “Още от деня”.

Двете водещи разбиват и различни митове, свързани с работата на телевизионните водещи. “Въпросът не е само да се покажеш по телевизора - това е лъскавата част на нещата. Впрочем, много хора си мислят, че след като приключи предаването ти си отиваш и едни редактори, едни сценаристи ти пишат всичко за другия ден. Няма такова нещо! Всъщност твоята работа вкъщи продължава точно с това - да провериш”, разказва Христина Христова.

В подкаста водещите споделят и трябва ли да се конкретизира колко души присъстват при отразяване на протест, лукс ли е фактчекингът и как ще реагират, ако се съмняват в твърденията на госта по време на интервю. На какво учи студентите във ФЖМК Надя Обретенова - слушателите могат да чуят ексклузивно в седмия епизод на “МеГра”.

В следващите епизоди очаквайте Цветелина Йорданова и Джанан Дурал, както и водещите Спас Кьосев и Даниел Михайлов. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“ излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Кампании Виж повече