Мира Добрева представи книгата си „ Столетниците - благословия или орисия“

Виктор Калев, Мариана Векилска, Драго Драганов споделиха своите впечатления за книгата и лични истории за своите баби, a 101-годишната баба Дора впечатли присъстващите със своя разказ за спомени на любимия ѝ празник

09:25, 29.05.2021
Мира Добрева представи книгата си „Столетниците - благословия или орисия“

Мира Добрева направи дългоочакваното представяне на книгата си „Столетниците - благословия или орисия“ в препълнения клуб „Перото“ в НДК. Боряна Граматикова („Отблизо“ по БНТ) влезе в ролята на модератор, а събитието уважиха много колеги и приятели на водещата на „Питай БНТ“. Сред гостите бяха Евгения Атанасова, Добрина Чешмеджиева, режисьорът Станислав Терзиев, програмният директор на телевизията Ивайло Огнянов, заедно с половинката си Филипа, както и журналистът Георги Тошев и водещата д-р Неделя Щонова. За да споделят своите впечатления и да разкажат лични истории за своите баби, на сцената, заедно с Мира, излязоха Виктор Калев, Мариана Векилска, Драго Драганов и 101-годишната баба Дора.

Мира Добрева сподели пред гостите си историята за раждането на „Столетниците - благословия или орисия“. Идеята се появява, докато Мира и екипът ѝ преглеждат рейтингите на предаването си по БНТ. С интерес откриват, че в сегмента на рубриката за столетниците – рейтингите се повишавали. Това я мотивира да събере тези вдъхновяващи истории. Докато пишела книгата, Мира се свързала с всички участници и с радост открила, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време. Наричат я с любов „Миричка Добревка“.

„Хората обичат да си спомнят за своите баби, защото това ги връща в безгрижното детство“. Това разказа на сцената в „Перото“ и актьорът Виктор Калев, който сподели трогващи, но и типично в негов стил - комични истории за неговата баба Лика, която била атракцията на тяхната малка уличка.

Водещата на „България в 60 минути“ Мариана Векилска, също сподели, че книгата „Столетниците - благословия или орисия“ ѝ напомня на нейната баба. С типичния си артистизъм, тя прочете откъс от историята на Сузи Антонова, която до 96-годишна възраст продължавала да плува и дори имала медали. И макар вече 10 г. да е на легло, е категорична, че „Живот без любов е като година без пролет. Човек никога не остарява отвътре.“

Драго Драганов, който е израснал с баба си и в най-тежките мигове в края на живота ѝ е бил до нея, сподели: „За тази книга трябва да споделите на млади хора. Особено на онези, които се доверяват на шарлатани, за да се научат как се постига успех... Дайте им тази книга, за да научат истината - животът има смисъл!“

Издателят на книгата „Столетниците - благословия или орисия“, собственикът на „Книгомания“ Илиян Андонов, разказа как миналата година точно по време на локдауна е получил обаждане от Мира Добрева и първоначално си е помислил, че трябва да дава поредното интервю за телевизията. Оказало се, че водещата иска да му предложи книгата, която сяда да пише. Веднага се съгласил, защото видял потенциала: „Мира е носител на доброто. Носител на надежда. Трудно можеш да накараш един столетник да се изповяда“, казва той.

На сцената по време на представянето излезе и 101-годишната баба Дора, която елегантно и артистично заяви: „Само на 101-а съм. Не е кой знае колко много.“ Тя възхити гостите с духа и будния си ум, докато разпалено разказваше за любимия си празник от детството – 24 май. Нейната история зрителите могат да видят тази неделя (30 май) от 11:00 ч. в предаването „Отблизо“ по БНТ 1.

Снимки: НДК, БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад