Музикалните предавания по БНТ се завръщат

Йоанна Драгнева е новата водеща в „Музика, Музика“

17:51, 11.09.2020
Музикалните предавания по БНТ се завръщат

Този уикенд – 12 и 13 септември, музикалните предавания по БНТ 1 се завръщат. Любимите на много зрители формати обхващат различни стилове, така че в ефира на националната телевизия има за всеки по нещо.

„Иде нашенската музика“

В новия сезон на „Иде нашенската музика”, всяка събота от 13:00 часа по БНТ 1 ще участват популярни изпълнители на български фолклор – певци и певици, инструменталисти, оркестри и техните солисти, малки и големи ансамбли, камерни фолклорни формации, танцови групи и хореографи.

А студиото отново ще е сборният пункт, където се срещат различни хора, обединени от своите фолклорни пристрастия. А музиканти и меломани ще водят разговора в различни посоки, говорят си за музиката, която обичат и която звучи в момента, провокират интересни теми, карат гостите да импровизират на живо.

Водещите Даниел Спасов и Милен Иванов са с голям опит във фолклорните програми на БНТ. Предаването им предлага пъстрота и динамика, показва на зрителите пред малкия екран богатството и разнообразието на българския фолклор – с най–добрите ни изпълнители.

„Вечната музика”

„Вечната музика“ се връща на екран на 12 септември от 17:00 часа по БНТ 1. Първите две предавания водещият Марио Николов и екипът ще посветят на XVI традиционен музикален фестивал „Моцартови празници“, който се проведе от 21 до 23 август в Правец, а гости в студиото на първото издание за сезона ще бъдат – Алекс Атанасов и Милен Максимов, създатели на „Drop Down Сommunity“ - най-новият младежки камерен оркестър в страната.

На 19 септември зрителите ще могат да видят Павел Златаров – един от най-ярките представители на младото поколение български цигулари. Освен като водач на оркестъра на Софийската филхармония, той е и солист на квартет „Филхармоника“, с които ще бъдат гости в студиото на „Вечната музика“.

Атрактивно поднесените рубрики, непринудените разговори с гостите, както и отразяването на най-интересните музикални събития ще продължат и през новия сезон. Продължава и ежемесечната класация за музикални събития в областта на класическата музика и джаза. Изпратените предложения в двете категории на e-mail vechnatamuzika@bnt.bg и във Фейсбук страницата на предаването, ще бъдат представени в сайта на БНТ за гласуване от 1 до 15 всеки месец. А след като бъде определено и последното месечно музикално събитие през годината, още в началото на 2021 ще се излъчат победителите на „Музикално събитие на 2020 – Вечната музика" за всяка от двете категории.

„Моят плейлист”

Тази събота и „Моят плейлист” се завръща с втория си сезон. Шоуто има ново място в програмата и вече ще се излъчва всяка събота от 22:00! Очакват ни 15 нови епизод, в които Васил Върбанов ще ни срещне с 15 интересни главни герои и вълнуваща музика!

На 12 септември - първият от тях е Стефан Вълдобрев. В последните години – музикалната му кариера е в период на възраждане. И песните му, особено хитът - „По полека“, се свързват главно с лятото. И с морето, и с баровете.

Наричат Вълдобрев актьора-музикант, но и обратното – музиканта-актьор също е вярно. Тази събота ще гледаме и слушаме важна за него музика, а Върбанов ще „побърника” в душата му!

„Музика, Музика”

Третият сезон на забавно-музикалното образователно предаване „Музика-Музика” започва на 13 септември от 13.30 часа, вече по БНТ 1, с много приятни изненади за своите зрители. До ВенЗи ще застане едно друго познато и обичано лице – Йоанна Драгнева. Двамата са доказани изпълнители, с голяма популярност и с лекота влизат в ролята на домакини в студиото. Сред техните гости са едни от най-успелите и талантливи български музиканти и изпълнители от различни жанрове.

Предаването, освен да забавлява, има за цел и да запознава зрителите с най-модерното и интересното от световната и българска музикална сцена, да представя различни стилове в музиката, термини, факти или интересни исторически събития с голяма значимост. Всяка седмица звездните артисти ще представят своите вълнуващи, акустични изпълнения на живо. Във всеки брой има и игри и изненади, специално подготвени за предаването.

Концерти по БНТ 1

Всяка петъчна вечер от 23:30 часа е запазена за джаз по БНТ 1 и през новия есенен сезон. Зрителите ще се насладят на избрани концерти, с участието на наши и световни музиканти, като Мейсио Паркър, Омар Хаким, Малина Мой, Жоана Амендоейра, Весил Петров, Марина Господинова, Димитър Карамфилов, Христо Йоцов, Антони Дончев, Хилда Казасян, Ангел Заберски, Михаил Йосифов и др.

Със своята неповторима атмосфера и емоционален заряд ще бъдат представени емблематични изяви в разнообразни стилове на джаза и сродните му жанрове, преплетени в цветна и интригуваща сплав на оригинални творчески идеи и класически пърформанс от Международния Джаз фестивал в Банско, „Празници на изкуствата Аполония”, джаз фестивалите „Жълтите павета”, JAZZIT на БНР и много други.

Новият сезон стартира на 18 септември с концерт на легендарния американски саксофонист Мейсио Паркър от Джаз фестивала в Банско. Гледайте джаз вечерите, всеки петък от 23:30 часа по БНТ 1.

А звездите на българската и световната поп и рок сцена ще намерят своето време за изява в програмата на БНТ 1 в неделният следобед. Той става зона за незабравими преживявания с концертите на музиканти, обичани и аплодирани от поколения зрители. Не пропускайте всяка неделя от 16:45 часа само по БНТ 1.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад