На гала церемония на 29 септември ще станат известни лауреатите на 53-ия радио конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“

На гала церемония на 29 септември ще станат известни лауреатите на 53-ия радио конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“

Българското национално радио ще обяви победителите в 53-ото издание на емблематичния конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“ на гала церемония на 29 септември от 20 часа в София лайв клуб.

За първи път от съществуването на конкурса тази година беше въведено условието песните да са само на български език. Нова е и статуетката, която ще получи носителят на голямата награда в „Пролет“. Тя е дело на д-р Елизар Милев - художник-скулптор с многобройни международни участия и награди. Визията на отличието беше избрана след конкурс и представлява затворен ринг на слушалки, като между тях е поставено стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

"Имайки предвид дългата история на съревнованието и основната му цел - подпомагане на млади български изпълнители, се насочих точно към този символ, слушалки. Естеството на конкурса включва собствен избор за най-добра песен на слушателя, така и слушалките са личен избор за музика, без натрапването на този избор на другите", казва за избраната визия на наградата д-р Елизар Милев.

За престижното отличие в радио конкурса „Пролет“ се състезават 12 групи и изпълнители - Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Yavi, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите "Фанданго", "Кикимора", "Rock Session" и "Wet Pebbles". Носителят на голямата награда ще бъде определен от професионално жури, съставено от популярни имена в музикалния бизнес.

За първи голямата награда в конкурса дава възможност на победителя да създаде нова песен продуцирана от Българското национално радио. Освен голямата награда ще бъдат връчени и награда на слушателите, награда за дебют и награда-участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген. Като член на EBU /Европейския съвет за радио и телевизия/ БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

Участниците финалисти в „Пролет“ ще изпълнят на 29 септември своите песни на живо, задължително условие в новия регламент на конкурса.

Водещи на гала церемонията ще бъдат чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейният съпруг Мирослав Димитров - също телевизионен водещ. Ще им партнира Ясен Велчев на рояла.

Събитието ще бъде излъчвано директно в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР. Гала церемонията по връчването на наградите от конкурса „Пролет“ ще бъде заснета и показана и по БНТ.

Радио конкурсът „Пролет“ е създаден през 1970 г. от редакция “Забавна музика” при БНР и става популярен като „Пролетен радиоконкурс”. Излъчва се по програма „Хоризонт”, победителят се определя от слушателите, интересът е огромен и в редакцията пристигат хиляди писма. БНР успява да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на конкурса никога не е нарушавана. Днес, „Пролет“ е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика. Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, групите ФСБ, Щурците, Сигнал, Атлас, Б.Т.Р., Сленг, група Спринт, Gravity Co, Jeremy.

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад