НА ЖИВО по БНТ 3: Софийски маратон 2022

09:25, 09.10.2022
НА ЖИВО по БНТ 3: Софийски маратон 2022

Около 4000 души се очаква да се включат в трите дистанции на Софийския маратон днес, 9 октомври. Организаторите отбелязват небивал интерес към маратона. Най-много са желаещите да участват на дистанцията от 10 км.

В деня на маратона ще бъдат затворени улиците, по които ще премине състезанието. Те ще бъдат недостъпни за автомобили в периода от 7:30 до 15:30 часа в неделя.

Спортният директор на състезанието Даниел Дуков информира за маршрута и ограниченията.

"Стартът на маратона е пред БНБ. Състезателите ще продължат в посока булевард "Мария Луиза" и ще стигнат до улица "Козлодуй". След това ще обърнат посоката и ще се върнат обратно към центъра през улиците "Алабин" и "Раковска" и ще минат покрай Народното събрание и Софийския университет, където ще завият наляво към Паметника на Васил Левски. След това ще продължат по бул. "Дондуков" до булевард "Владимир Заимов" и до изхода на София при квартал "Враждебна". След това обръщат посоката и се връщат обратно към центъра. Затварянето на улиците започва поетапно - от 7 часа в централната градска част. До 9 часа ще бъде затворена и изходната част на София по булевард "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе". По "Ботевградско шосе" ще бъдат отворени две платна за влизане и излизане в и от София. Състезанието ще продължи до 15:15 часа. Контролното време е 5:15 часа, така че в 15:30 цялото движение ще бъде възстановено".

Първи точно в 9.30 часа ще потеглят „класическите“ маратонци на 42,195 километра. В 9.45 часа е стартът на полумаратона на 21 километра, а в 10.00 часа тръгват бегачите на 10 километра. В 10.15 часа е масовият старт на 2,2 километра. Контролното време на маратона е 5 часа и 30 минути.

Всеки участник ще получи лимитирана тениска с бранда на маратона, както и раница, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието. Тази година той е с изображението на църквата „Света София“.

Още подробности за маратона гледайте ТУК

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад