Научнопопулярният филм на БНТ „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ с голяма награда от Международния фестивал за туристически филми в Турция

14:50, 12.05.2023
Научнопопулярният филм на БНТ „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ с голяма награда от Международния фестивал за туристически филми в Турция

Научнопопулярният филм, продуциран от Българската национална телевизия – „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ – спечели наградата в категория „Телевизионни програми“ на Международния фестивал за туристически филми в Анталия, Турция в надпревара измежду над 300 продукции от 39 държави.

Проектът, създаден по идея на Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, пренася зрителите на вълнуващо пътешествие, разкривайки представите за света и космоса на древните египтяни. Автор, сценарист и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков – египтолог, преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет и директор на Българската археологическа мисия в Египет, а режисьор на филма е Станислав Терзиев – Стенли, който стои зад едни от най-мащабните проекти и предавания на БНТ.

„Изключително съм щастлив, че посланието на филма е достигнало до журито и публиката на фестивала. Целта на нашия професионален и много задружен екип беше да предадем духа на времето, изграждайки своеобразен мост към настоящето. Благодаря за високата оценка на международното жури!“, споделя режисьорът Станислав Терзиев – Стенли.

Редактор, консултант и координатор „Международни отношения“ на проекта е Деница Такева – египтолог, докторант в Нов български университет, председател на Българското египтологическо общество. Великолепните кадри във филма са заснети от операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

Научнопопулярният филм „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ е номиниран за „Най-добър документален филм“ в секция „Документално кино“ на тазгодишните Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“. В навечерието на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, предстои да бъде обявена друга голяма новина, свързана с филма на обществената телевизия.

Целият филм можете да гледате в YouTube канала на БНТ.

За научнопопулярния филм „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“:

Доц. д-р Теодор Леков повежда зрителите по древните следи от миналото, обяснявайки идеята за личността на царя и царската власт през хилядолетната египетска история. Филмът показва уникални кадри от места и събития, на които екипът успява да присъства. Такъв момент е церемонията по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор, която съживява спомена за древната процесия на един от най-важните празници в историята на Древен Египет през епохата на Новото царство – „Опет“. Зрителите имат възможността да разгледат и един от бисерите и връх в достиженията на древноегипетското изкуство – гробницата на царица Нефертари в Долината на цариците, затворена за посещения със свободен достъп. Доц. д-р Теодор Леков представя безценните стенописи, изображения и текстове в гробницата, разказвайки за езотеричното знание и пътя към безсмъртието. Във филма участват египтолозите и преподаватели от Българския институт по египтология към НБУ – проф. Сергей Игнатов, директор на Българския институт по египтология към НБУ, и доц. д-р Емил Бузов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад