Next Level HR: Ефективност и гъвкавост в бъдеще време

15:20, 13.06.2024
Next Level HR: Ефективност и гъвкавост в бъдеще време

Гъвкавостта е общозначима ценност. Ако допреди няколко години стабилността беше такава, то гъвкавостта вече е важна за всички. Това заяви Мирослава Маркова, мениджър отдел „Човешки ресурси“ на "ВМ Финанс Груп". Тя бе модератор на форума Next Level HR 2024 на списание „Мениджър“, който се проведе на 12 юни в Sofia Event Center.

Събитието стартира с откриваща презентация на Калина Петкова, председател на УС на Българската екзекютив сърч асоциация, на тема „Лидерски профил на най-търсените изпълнителни директори в България“. „Профилът на търсения изпълнителен директор не се променя от месец на месец или от година на година. Няма драматична промяна спрямо предходен по-кратък период.“ Петкова постави акцент върху пет основни компетенции, от които се нуждае един изпълнителен директор в днешно време - гъвкавост, глобална перспектива, дигитална култура, непрекъснато обучение и емоционална интелигентност.

За гъвкавостта като фактор за ангажираността на служителите говори Румяна Босева, управляващ партньор в ARS Bulgaria. „Всяка година вашите служители си променят приоритетите, а вие трябва да си променяте политиките. Това практически става невъзможно“, отбеляза тя. Босева сподели, че преди 30 г. основните ангажиращи фактори са били работодателска марка, ефективен мениджмънт, ясни цели и мисия на компанията, стабилност и сигурност. Тази година обаче на първи места са: управлението на различията, гъвкавост, ангажирано лидерство, интересни задачи, автономност.

Тенденцията за повишаване на тревожност днес идва именно от нуждата да се адаптираме непрекъснато. Това започва да противоречи на нашата дълбока биологична природа. По тази причина е много важно при гъвкавостта да се появи и време за почивка, за отпускане, неможене, неправене и слабост. Нека в гъвкавостта да има справяне, амбиция и прескачане на летви, но да има и от другото. Това би било здравословно, защото покриваме целия диапазон на поведенчески модели, които природата е програмирала в нас. Иначе влизаме в противоречие със здравословното в живота“, коментира Мадлен Алгафари, участник в панел „Гъвкавост отвъд home office“.

Лидия Шулева, управляващ партньор в Бизнес Интелект“, отбеляза, че в България жените стоят сравнително добре на средни мениджърски позиции, но що се отнася до управителните съвети статистиката на Националния статистически институт показва, че само 16% от постовете се заемат от жени. „Фактът, че са само 16% не значи, че само толкова са кадърни. Говорим за равни условия. Имаме чисто феминизирани професии, при които трябва да се даде предимство на мъжете. Трябва по някакъв начин да се постигне равномерно представяне“, коментира Шулева. Тя цитира прочуване на Deloitte, според което компании, които действително прилагат принципа на разнообразие по всички критерии, постигат много по-високи резултати от останалите. Според друго прочуване, когато жени участват в управителните съвети, компаниите се представят по-добре.

Във fireside chat беше обсъдено въвеждането на електронното трудово досие в полза на отделите Човешки ресурси". Според Мартин Орешарски, директор „Удостоверителни услуги“, БОРИКА, IT компании и фирми във финансовия сектор ще са първите с електронните трудови досиета. На въпроса за начина дигиталните услуги да влязат в повече HR отдели, Лъчезар Гергинов, търговски директор на ОмегаСофт ООД, коментира важността на осъзнаването на плюсовете на електронното досие - скорост, гъвкавост, удобство, сигурност, намалена ръчна работа. Предимство е от финансовата гледна точка точно колко хора са заети с тази дейност спрямо една автоматизирана система. Относно възможни кибератаки Гергинов обясни ,,Решението ни от гледна точка на сигурност е локално, а отговорът зависи от инфраструктурата на самия клиент. В партньорство ние сме взели решението документът физически, като данни, да не напуска рамките на компанията. Ако сървърът е достатъчно защитен, ние можем да го подпишем и служителите да са спокойни, че данните им са защитени".

Дискусията на втори панел бе с фокус върху човешката ефективност в новата дигитална ера. Мария Атанасова, старши директор Business Partners, Progress, сподели, че културата е начин, по който се организират екипите за тяхната продуктирвност. Според общото заключение е важна и комуникацията. Михаил Стефанов, Culture and Talent Manager в Aurubis Bulgaria, обърна внимание на важността мениджърът да слуша служителя си. Той апелира за връщане на човешкото в работата - да има пространство за човешкия дух насред работния процес като хумор.

По думите на Радослав Вангелов, изпълнителен директор на "СОФТ УАН ТЕХНОЛОДЖИС", е важна комуникацията от служителите до работодателя - като информация, документация, всякакви посоки на подкрепа на бизнес решенията. Не на последно място, за да не се губи човешка мотивация, служителят трябва да знае каква е голямата цел, за която работи, за да вижда перспективата пред себе си, заяви Мирослава Маркова.

Защо чисто организационно е важна темата за психичното здраве и благосъстоянието? С тези думи модераторът Мирослава Маркова започна разговора в трети панел „Различни поколения, един глас“. Тя отбеляза, че стремежът към ефективност и гъвкавост натоварва хората и има нужда да се обърне внимание на човешкото у нас. Счита се, че поколението Z, което не знае какво е животът без социални медии, има най-голяма нужда от подкрепа в сферата на психичното здраве. Според Гергана Раковска, председател на Фондация на бинеса за образованието, българското образование не е готово за подобно нещо. ,,Проблемите с психичното здраве сред младите хора са свързани с начина, по който те учат, както и излишните оценявания в 10-ти клас, които не носят нищо и само наслагват едни стресови ситуации“, коментира още. Напомни, че през февруари МОН публикува насоки за работа с AI от българските учители.

Галина Цанова, директор ,,Човешки ресурси и администрация" в ,,ПРЕСТИЖ", посочи, че в момента работещите в България са 3,8 млн. души, като само 11% са от поколението Z. Техният девиз е „Бъди промяната“ и са иновативни, креативни, пристрастени към технологията и пазаруването. Те купуват най-много ненужни неща. Имат алтернативи и голяма власт при избора на работно място и позиция. ,,Затова ние, работодателите, обслужваме техните желания“, допълни тя. Деница Стоянова, ръководител ,,Човешки ресурси” за клъстер Балкани във фармацевтичната компания AstraZeneca, определи поколението Алфа като дигитални деца, които учат много по-бързо от нас и по различен начин. ,,Те са много по-адаптивни и по-комуникативни, като в същото време имат по-малко предразсъдъци и страхове“, коментира още. Според нея работодателите не са готови за това поколение. Д-р Пламен Димитров, бизнес психолог, консултант по организационно развитие, сподели статистически данни, според които 72% от хората с висока тестови резултати в популярните тестове за емоционална интелигентност имат емоционални травми и проблеми и не са достатъчно зрели. Той отбеляза наличието на голям брой социопати на високите корпоративни и политически позиции. Посочи, че психичното здраве и благосъстоянието включват много компоненти, като гъвкавостта е компонент на това, което наричаме издръжливост. Единодушно панелистите подкрепиха широкото популяризиране и разработване на активни програми за психичното здраве.

Генерален партньор: ARS Bulgaria.

Основни партньори:  B-Trust Mobile,  Aurubis, SOFTONE.

С подкрепата на: ПРЕСТИЖ, AstraZeneca, AYA ESTATE VINEYARDS.

Институционални партньори:  Френско-българска търговска и индустриална камара, Българска стопанска камара, Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП, Асоциация на индустриалния капитал в България, AIBEST.

Медийни партньори:  BNT, Dir.bg.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад