Ние през погледа на другите: Българите до 9 век в източните извори в „История.БГ“

На 22 ноември предаването се завръща отново на екрана на БНТ 1

Ние през погледа на другите: Българите до 9 век в източните извори в „История.БГ“

Този понеделник (22 ноември), предаването „История.БГ“ се завръща на екрана на БНТ 1 и зрителите ще се запознаят темата за „Българите до 9 век в източните извори през погледа на другите“.

В продукцията за история на БНТ ще бъдат разкрити факти за арменските автори, които са разполагали с информация, недостъпна или неизвестна на гръкоезичните писатели и то за слабо подплатения откъм извори предбалкански период от българската история. Затова историческите им сведенията за българите, смело могат да се съизмерват с гръцките.

„Бурджаните са потомци на Юнан, син на Яфет. Царството им е голямо и просторно. Те воюват с византийците, славяните, хазарите и тюрките... Бурджаните се прекланят пред огъня, те нямат своя свещена книга. Ездитните им коне винаги пасат свободно по пасищата и се яздят само при война. Убиват човек, ако го заварят да язди такъв кон в невоенно време..."

ал-Масуди

Гледайте предаването „История.БГ“ в понеделник - 22 ноември 2021 г., от 21:00 часа по БНТ1!

За предаването

„История.BG“ е проект на БНТ 1, посветен на значимите събития и личности от историята на България. Той е създаден по случай шест от значимите исторически събития с кръгли годишнини за периода октомври 2012 – октомври 2013 година. Поради изключително големия интерес на зрителите към него, БНТ 1 го разширява, продължава и излъчва всеки понеделник дискусия по различна тема.

Националната медия отбелязва по-важните за България исторически годишнини с репортажи и предоставя трибуна на специалисти, които изразяват мнението си в тематични дискусии. Публиката има възможност да вземе участие в дебата по спорните теми и въпроси, свързани с историческите дати и подробностите около тях.

Водещи предаването са Георги Ангелов и Андрей Захариев.

Повече за предаването: https://bnt.bg/bg/a/istoriya-bg

Кампании Виж повече