От Русия настояват за церемония по награждаването в отборното по фигурно пързаляне

От БНТ

15:45, 17.02.2022
От Русия настояват за церемония по награждаването в отборното по фигурно пързаляне

Снимка: БГНЕС

От Руския олимпийски комитет (РОК) обявиха, че резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин не подлежат на преразглеждане, независимо от допинг скандала, който се разрази с Камила Валиева.

Причината е, че според правилата, крайното подреждане може да бъде променено, само ако положителният тест е даден по време на самите олимпийски игри, а не какъвто е случаят с 15-годишната състезателка.

„Антидопинговите правила са формулирани по такъв начин, че резултатите в отборния турнир могат да бъдат преразгледани, само ако предполагаемото антидопингово нарушение е извършено по време на олимпийските игри”, сподели ръководителят на РОК Станислав Поздняков.
От РОК дори вече са изпратили молба до Световния кънки съюз.

„Ще отстояваме тази позиция последователно в рамките на всякакви възможни производства, включително и в Спортния арбитражен съд, ако е необходимо“, добави шефът на РОК.
Камила Валиева даде положителен допинг тест, даден на 25 декември. Резултатът обаче беше обявен на 8 февруари, едва след края на отборния турнир. По този повод от МОК отмениха церемонията по награждаването. Русия спечели първото място, изпреварвайки САЩ и Япония.

Междувременно министърът на спорта на Руската федерация Олег Матицин разкри, че се надява Валиева да бъде допусната до участие на Световното първенство, което ще се проведе в Монпелие (Франция) от 21 до 27 март.

Последвайте канала "Спорт по БНТ" във Viber!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад