От WADA обясниха за забавената допинг проба на Валиева

12:21, 14.02.2022
От WADA обясниха за забавената допинг проба на Валиева

Проблемът със забавянето на резултата от положителната допинг проба на фигуристката Камила Валиева отново беше прехвърлена към Руската антидопингова агенция.

От Световната антидопингова агенция (WADA) разкриха, че забавянето се е получило, защото от лабораторията в Стокхолм не са знаели, че тестът е с приоритет и трябва да излезе преди началото на Игрите в Пекин.

"Според информацията, получена от WADA, пробата не е била отбелязана като приоритетна от руската агенция, когато е била прехвърлена в лабораторията в Стокхолм. Това означава, че в лабораторията не са били наясно с необходимостта от ускорена проверка на пробата“, се казва в изявление на WADA.

Пробата е взета на 25 декември в Санкт Петербург, а резултатът от нея беше обявен на 8 февруари, след като Камила Валиева вече участва в отборното състезание във фигурното пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

Първоначално беше обявено, че заради пандемията от COVID-19 в лабораторията в Стокхолм са забавили изследването. Резултатите от "А" пробите обичайно излизат за около 20 дни, а в случая за месец и половина.

Спортният арбитражен съд позволи на 15-годишната сензация в този спорт да участва в индивидуалното при жените, което започва утре - 15 февруари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад