Павлина Филипова: Надявам се добрите български треньори да се върнат у нас

22:59, 12.02.2022
Павлина Филипова: Надявам се добрите български треньори да се върнат у нас

Бившата биатлонистка Павлина Филипова гостува в предаването "Олимпийски върхове", в което коментира представянето на мъжете в днешния спринт на 10 км, сподели очакванията си за двата утрешни старта в дисциплината преследване и изрази надежда, че добрите български треньори, които постигат успехи другаде, ще се върнат у нас.

Филипова определи днешния спринт при мъжете като "страхотен" за българските биатлонисти.

"Стартът беше страхотен. Най-доброто класиране на Владимир Илиев в дисциплината спринт. Преди това той е бил 54-ти и 56-ти. За дебютанта Благой Тодев страхотно класиране и страхотна стрелба. Антон Синапов затвърди класирането си от предишната Олимпиада - 56-то място. Аз лично очаквах повече от него, защото преди пет години той стана 11-ти на Световно първенство в същата тази дисциплина с много успешна и бърза стрелба", заяви тя.

Трикратната участничка на Зимни олимпийски игри коментира детайли представянето на най-добрия ни състезател Владимир Илиев, който определено имаше трудности в предишния си старт в Пекин.

"Владо определено беше по-освободен днес, но при стрелбата от прав се виждаше едно напрежение. За съжаление, не се получиха първият изстрел, който е психологически и последният, който завършва стрелбата. Също така след състезанието забелязах, че неговата стрелба е била много бавна и той е загубил 26 секунди на стрелбището. Това си е още една наказателна обиколка. Много от състезателите рискуваха и спечелиха. Ето, Жаклен с два пропуска влезе в топ 10. Според мен Владо трябваше да се пребори за последния изстрел, тъй като две наказания му отреждат доста задна позиция за преследването. Двете състезания са свързани и ако се класираш по-напред и в двете можеш да участваш и в масовия старт. Днешният старт беше наистина много важен", сподели Филипова.

Бившата състезателка изказа похвали и за представянето на Благой Тодев, за когото това дебютен старт на Олимпийски игри

"Мисля, че Благой се справи прекрасно. Той беше доста дълго време в изолация с положителен тест за COVID-19 и се присъедини доста по-късно към отбора. Само адмирации и респект към Благой, който стана и европейски шампион и ни донесе много радост", каза Павлина Филипова.

Четвъртата в индивидуалната дистанция от Нагано 1998 разкри и защо след финала на днешното състезание Владимир Илиев и Димитър Герджиков са останали толкова разочаровани от резултатите си.

"Не са доволни, защото са очаквали нещо повече от себе си. Аз обаче като треньор винаги съм казвала на моите състезатели, че състезанието трябва да бъде едно забавление. Да се състезават винаги с удоволствие и настроение. Да искат не да победят другия, а самите себе си. Да направят най-доброто бягане с най-добрата стрелба. Мисля, че Владо успя да се събере и направи максимума, защото последният му хубав резултат в тази дисциплина бе през 2017 година. Той има добри позиции за преследването, не е голяма разликата, така че всичко е в неговите ръце. За Митко се надявам да участва с удоволствие в последния си старт - щафетата. Много съжалявам, че това е краят на неговата кариера, но както и той каза това е спортът", коментира Филипова.

Бившата биатлонистка използва момента и да благодари на треньора, който я е поканил в националния отбор през 1997 година - Венцислав Илиев - и да го похвали за работата му с молдовските биатлонисти.

"Молдовският отбор имат успех с български треньор - Венцислав Илиев. Стремус завърши 10-та при жените, а при мъжете имат 25-то място. Искам специално да поздравя Венцислав Илиев. Надявам се добрите български треньори да се върнат тук и да работят с нашите състезатели, за да можем да се радваме на успехи", заяви европейската шампионка в индивидуалната дисциплина от 2006 година.

Павлина Филипова заяви още, че днешният триумф на Йоханес Тингес Бьо е бил напълно заслужен с оглед на видяното.

"Йоханес беше безапелационен днес. Фийон Майе дори и да не беше направил тази грешка в стрелбата щеше да му бъде много трудно да атакува златото. Мисля, че тройката не е изненада за никого. Хубаво е, че Йоханес Тингес Бьо успя да се събере за Олимпиадата, защото сезонът за него до момента не вървеше добре особено в беговата форма. Виждаме, че треньорите на норвежкия национален отбор са се готвили точно за тази Олимпиада", коментира тя.

Филипова сподели и какви са нейните очаквания за утрешното преследване при жените с участието на Милена Тодорова.

"Мисля, че утре Милена ще участва с много настроение и желание. Тя направи страхотно състезание - най-добрият ѝ спринт при жените на голямо състезание. Милена се записа сред най-добрите жени на българския биатлон, които са влизали в топ 20 на Олимпийски игри, така че ѝ стискаме палци за утре. Дано направи това, на което е способна, защото тя може. Голям боец е и е спортист, който много работи, много се труди и стъпка по стъпка върви към целите си", заяви бившата състезателка.

Накрая, участничката на три Зимни олимпиади разказа и малко повече подробности за дисциплината преследване, в която утре българските представители ще търсят силно класиране.

"В преследването е най-важно да се тръгне спокойно и уверено. При стрелбата не трябва да гледаш в мишените на другите, защото тези, които стрелят до теб са преките ти конкуренти. Преследването е най-хубавото състезание. За мен щафетите, преследванията и масовите стартове са най-атрактивните състезания, но пък и най-психологическите. Това ги прави най-интересни за всички нас. Който успее да се съхрани психологически, това състезание ще му донесе огромно удоволствие", завърши Павлина Филипова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад