Поглед към най-високите върхове на Банско филм фест

16:30, 22.09.2021
Поглед към най-високите върхове на Банско филм фест

Тази вечер се открива Банско филм фест - празник на седмото изкуство в областта на планинарското и приключенско кино. Официалната церемония е в 18.00 часа на Централния площад в града. Филмите включени в програмата са десетки и от цял свят.

Тази година е 20-ото юбилейно издание на Банско филм фест - сцена, на която през изминалите две десетилетия са били показани стотици филми от най-високите върхове и най-трудно достъпните места на планетата.

Полюсите, планините, океаните и небето са декор на героите от документалните ленти. Най-великите български и световни алпинисти, планинари и приключенци са били и продължават бъдат официални гости на фестивала. Полет на духа ще ни предложат организаторите и тази година.

Общо 70 филма от 40 държави ще бъдат показани пред публиката в Банско от днес до неделя, като 37 от лентите са част от конкурсната програма.

Сред гостите, които тази година ще направят презентации в читалището в Банско са Симеон Меснер - режисьор на планинарски филми, страстен алпинист и катерач и син на Райнхолд Меснер, легендарният италиански катерач Маурицио Занола, многократната шампионка от Световната купа по фрийрайд Надине Валнер от Австрия, първата жена изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата Елизабет Револ от Франция, както и екстремният спортист Кшищов Качмарек от Полша.

Сред участниците от българска страна са алпинистите Николай Петков и Тончо Тончев, и мореплавателите Стефан и Максим Иванови.

Автор: Цветелина Абрашева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад