Празничен календар за месец юни 2022

12:48, 30.05.2022
Празничен календар за месец юни 2022

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето.
Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

Църквата почита Св. мъченик Юстин Философ - раннохристиянски богослов и философ, отец на Църквата, един от първите и най-ярките християнски писатели-апологети.

2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Датата е кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

Църквата почита Свети Никифор изповедник, патриарх Цариградски и преподобномъченик Еразъм Охридски.

Свети Никифор бил син на знатен и благочестив гражданин на Цариград на име Теодор, който претърпял изтезание и изгнание, задето почитал светите икони.

Свети Еразъм живял във време на царете Диоклетиан и Максимиан. Той се подвизавал на Ливанската планина и бил надарен от Бога с чудотворство.

На 3 юни църквата почита Свети мъченик Лукилиан, пострадал по времето на римския цар Аврелиан, отначало пребивавал в езическото многобожие и даже бил идолски жрец, вече достигнал почетна старост, украсена със седини и достолепен на вид.

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Денят се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН.

Като най-беззащитни, те са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата.Впоследствие това рефлектира върху обществото, защото децата могат да копират подобно поведение и от своя страна да се превърнат в насилници.

Църквата почита Свети Митрофан. Той бил съвременник на Свети Константин Велики и братов син на римския император Пров. Той управлявал Цариградската църква десет години. Когато Константин Велики видял за първи път Свети Митрофан, обикнал го като баща.

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата.

От първото му отбелязване през 1972 г. досега, хората са организирали хиляди събития - от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

На 6 юни църквата почита Свети преподобни Висарион Чудотворец. Живял подобно на небесна птица, защото не придобил нищо земно, нямал нито своя килия, нито каквото и да е убежище. Не се е грижел за телесните си нужди нито за храната си, нито пък за облеклото си.

На 7 юни църквата почита Свети Теодот бил сред жертвите на гоненията срещу християните по времето на император Диоклетиан.

Той подпомагал своите единоверци, като ги укривал, давал им храна и подслон. Нощем издирвал и откупвал телата на умрелите мъченици, за да ги погребе по християнски.

На този ден християнството отбелязва деня на Света мъченица Валерия.

На 8 юни църквата почита паметта на Свети Великомъченик Теодор и светите мъченици Марк и Юлий Доростолски. Доростолската митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи. Тя води началото си от около 390 г. От района на Доростол произхождат редица мъченици, понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр. За съжаление тяхната памет е потънала в забрава. Знае се твърде малко за живота и мъченическата смърт на почитаните през периода на Първата българска държава светци.

На 9 юни отбелязваме Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури за изграждането на един мирен и по-добър свят.

Църквата почита Свети Кирил, архиепископ Александрийски. Той е известен в историята на християнската църква както със своето благочестие и ученост, така и с твърдостта, с която защищавал догмите на православната вяра против лъжеучителя Несторий.

На 10 юни църквата почита Свети Тимотей. Той бил епископ в Пруса (днес Бурса, в Турция). Освен голяма душевна чистота, Бог му дал дар на чудотворство, с което лекувал болести и мъки. По времето на жестокия император Юлиан, който се отрекъл от Христос, Свети Тимотей бил хвърлен в затвора, но дори там верните също го посещават, за да чуят мъдър урок от своя архипастир.

На 11 юни отбелязваме Деня на икономистите. На тази дата през 1895 г. в България е създадено Българското икономическо дружество. Цяла плеяда знаменити българи са членували в дружеството. То е дало на България поредица от премиери, министри, академици. Негови членове са били дори и такива доказани майстори на перото като Иван Вазов и Алеко Константинов. Дало своя принос в зараждането на освободена България основаното тогава научно дружество непрекъснато участва в изграждането на една съвременна и европейска България.

Църквата почита Свети апостол Вартоломей. Той бил един от дванадесетте Христови апостоли. След като апостолите приели Светия Дух, слязъл върху тях като огнени езици, на Свети Вартоломей се паднал жребият заедно с апостол Филип да проповядва Евангелието в Сирия и Мала Азия. Двамата тръгнали натам и проповядвали понякога заедно или поемали към различни градове, а после се събирали отново, за да проповядват спасение чрез вярата в Исуса Христа.

На 12 юни църквата почита Свети Онуфрий Велики и Свети Петър Атонски.

Свети Онуфрий Велики постъпил в манастир съвсем млад, но в него се породило силно желание да води пустиннически живот и напуснал светата обител. В една пещера открил свят старец, при когото заживял. Свети Онуфрий се подвизавал в пустинята 60 години.

На 13 юни църквата почита Света мъченица Акилина и Свети Трифилий Кипърски.

Света мъченица Акилина била от палестинския град Вивлос. Родителите ѝ били християни, но тя рано осиротяла. Езическият управител на града искал да я принуди да се отрече от християнската вяра, като принесе жертва на боговете. Въпреки мъченията Свети Акилина не се съгласила. Загинала мъченически на 13 години.

Свети Трифилий бил ученик на свети Спиридон и по-късно станал негов съслужител на о-в Кипър. Отличавал се с изключително милосърдие и висок интелект, имал чисти помисли и впоследствие станал велик постник. Свети Трифилий мъдро и справедливо управлявал паството си, бил възведен в пост епископ на Левкусия Кипърска и след смъртта му през 370г. бил увенчан като Велик Йерарх на Християнската Църква.

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Той е обявен от ООН. Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят вече 11-а поредна година на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи "АВО".

Църквата почита Свети пророк Елисей, светецът, предпазващ реколтата от градушките. За да се защити реколтата, хората са изпълнявали различни ритуали, свързани с поверията за чудотворната сила на пророка.

На 15 юни църквата почита Свети пророк Амос и Свети страдалец Исихий Доростолски.

Свети пророк Амос бил роден в палестинския град Текоа и овчар по занимание. Амос бил извикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предизвестията и откровенията на пророка, който възвестявал наказване от Бога.

На 16 юни църквата почита Свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски. Той бил роден в кипърския град Аматун, в семейстото на добродетелни и благочестиви християни, от които получил добро възпитание. Още в ранна възраст той проявил заложби за религиозно служение и бил ръкоположен за дякон от епископ Мемнон. След смъртта на Мемнон бил избран за негов заместник. По това време в Кипър имало много езичници, но свети Тихон проявявал изключително усърдие, водел благочестив живот и имайки го за жив пример, много от тях приели идеите на християнската вяра и били въведени в лоното на християнството. Заради високите си нравствени добродетели, свети Тихон бил удостоен от Бога с дара на чудотворството.

На 17 юни отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, за да напомним на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Има наистина спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието. Денят се чества от 1995 г. с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари 1995 г.

Църквата почита Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил.

Те били родни братя, християни от Персия. Персийският владетел ги изпратил да преговарят за мир с император Юлиян Отстъпник. Той ги накарал да участват в езическите обреди. Заради това, че не приели да се отрекат от християнската си вяра били мъчени по заповед на Юлиян.

На 18 юни църквата почита Свети мученици Леонтий, Ипатий и Теодул.

Свети Леонтий обръща много езичници към християнството. Императорът пратил трибуна Ипатий да го арестува. По пътя Ипатий се разболял и бил принуден да спре.

Насън му се явил ангел, който му казал, че само Леонтий може да го излекува. На сутринта Ипатий разказал съня си на войниците, сред които бил и Теодул. Те призовали на висок глас името на Леонтий и болният веднага оздравял. Щом пристигнали в Триполи, паднали в краката му, за което били съдени и загинали мъченически.

На 19 юни църквата почита Свети апостол Юда, брат Господен, Преподобни Паисий Велики, Преподобни Паисий Хилендарски, Свети мъченик Зосима Созополски.

Свети апостол Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един от дванадесетте апостоли, бил син на Йосиф, обручника на Пресвета Дева и затова се нарича – както и брат му Яков – „брат Господен“. Преданието говори, че той се занимавал със земеделие. Името му се споменава няколко пъти в Евангелието.

На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанците в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване.

Църквата почита Свети преподобни Наум Охридски, Свети мъченик Пин (Бисер), Свети свещеномъченик Методий и епископ Патарски. Преподобни Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий, в гр. Девол, Македония и наставлявал в Христовата вяра. Мощите му са източник на изцерения.

На 21 юни отбелязваме професионалния празник на енергитиците. В предпоследния неделен ден от месец юни се отбелязва “Деня на енергетика”. Празникът съществува от 1967 г. За първи път е отбелязан на 16 юни 1967 г.

Църквата почита паметта на Свети Юлиан Тарсийский. Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се родил в киликийския град Аназарв. След смъртта на мъжа си майката на Свети Юлиан се преселила в град Тарс в същата провинция. Тук тя кръстила Юлиан в християнската вяра и го възпитавала, като го учела заедно с книжовното обучение на истините на вярата и правилата на християнското благочестие. Непобедим воин на благочестието, на истината служител и оръженосец.

На 22 юни църквата почита Свети свещеномъченик Евсевий, епископ Самосатски и свети мъченици Зинон и Зина. Свети Евсевий бил епископ на град Самосат, област Антиохия, през 4 век. Живял и проповядвал в трудни времена, когато арианската ерес имала много силни позиции в духовния живот на града. А в Антиохската епархия се водела битка за епископския престол.

На 23 юни църквата почита Света мъченица Агрипина. Тя била родена и възпитана в Рим и още в ранна младежка възраст се отказала от суетата на светския живот, за да се посвети на служение на християнството. По време на управлението на император Валериан (253 - 260г.) Тя била подложена на гонения и мъчения. Впоследствие била умъртвена, заради изповядването на християнски идеи. Три Христови служителки - Васа, Павла и Агатоникия тайно прибрали тленните й останки, пренесли ги в Сицилия и се погрижили за погребението на светицата. Мощите на света мъченица Агрипина били обект на дълбоко почитание и при тях се извършвали множество чудеса.

На 24 юни – Еньовден, отбелязваме празника на фармацевтите в България. Денят не е избран случайно. Вярванията са, че на Еньовден билките придобиват лечебни свойства и започват да се берат лечебните растения. По Еньовден се провеждат и Българските фарацевтични дни. Те са запазена марка на Български фармацевтичен съюз (БФС) от 1996 г. насам.

Църквата почита Свети Йоан Кръстител. Той се ражда половин година преди Исус Христос. Син е на свещеник Захария. Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и скакалци. След като навършва 30 години започва да проповядва. Наричан е още Свети Йоан Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Това подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Исус Христос.

На 25 юни църквата почита Света свещеномъченица Феврония, Свети преподобни Дионисий Атонски и Свети мъченик Прокопий Варненски.

Преподобни Дионисий се родил в село Корица или Горица, Костурско. Родителите му били от незнатен произход, но живеели в доволство сред своята селска обстановка и били благочестиви. Въпреки обикновения си произход Дионисий, благодарение на родителските грижи, положил добро начало на своето образование и при съдействието на Божията благодат постигнал такава степен на разсъдителност, че пожелал да остави всичко материално и временно, за да придобие духовното и вечното, и целият се посветил да служи на Бога.

От 1988 г. отбелязваме 26 юни като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. За такъв той е определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 7 декември 1987 г.

Идеята на инициативата е всички хора по света да изразят своята активна позиция и съпричастност с усилията за ограничаване разпространението на наркотиците. На международния ден за подкрепа на жертвите на изтезания отдаваме почит на жертвите на изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение. В момент, когато светът обединява усилията си, за да се справи с пандемията от коронавирус, правата на човека трябва да останат в основата на нашата борба. На този ден даваме гласност на стотиците хиляди жертви на изтезания и на тези, които все още са изтезавани днес.

Църквата почита Преподобни Давид Солунски и Преподобни Давид Български. Давид е български патриарх, последният преди падането на Първото българско царство през 1018 година. Той не е включен в Дюканжовия списък, но се споменава в няколко други източника във връзка със завладяването на България от император Василий II.

На 27 юни църквата почита Свети преподобни Сампсон Странноприемец. Преподобни Сампсон, по народност римлянин, бил син на знатни и богати родители, които му дали добро образование и от ранни години му внушили любов към Бога и желание да следва закона Господен. Обичайки ближните, както заповядва Господ, Сампсон изучил лекарското изкуство, за да помага на страдащите. Господ благословил неговото добро намерение и му дал чудотворна сила да изцерява недъзи. След смъртта на родителите си Сампсон наследил голямо богатство, което той употребил за полза на ближните. Всички свои роби пуснал на свобода, раздавал щедри милостини, подслонявал и хранел сиромаси и странници.

На 28 юни църквата почита пренасяне мощите на Свети безсребреници и чудотворци Кир и Йоан. Свети безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се е през втората половина на 3 век в Канопа и се е прочул като знаменит лекар в славния град Александрия. Той бил дълбоко вярващ християнин и като лекувал с огромен успех различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове.

Петровден е наричан празникът, посветен на християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел. Чества се на 29 юни (12 юли по стар стил) – както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период. Според поверията и традициите на Петровден не бива да се върши важна земеделска работа. В църквата се носят ябълки – петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете и е свързан с народните вярвания за райската градина.

На 30 юни отбелязваме Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли. Това е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници. Събор на Светите дванадесет апостоли е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър. Свидетелства за него се срещат още в IV век.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад