Празнична програма на БНТ 1 за Трети март

Специален празничен блок, документални, игрални филми и музикални продукции в ефира на обществената телевизия за националния празник на България

17:06, 02.03.2022
Празнична програма на БНТ 1 за Трети март

На 3 март (четвъртък) БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма с тематичен блок, документални и игрални филми, и музикални продукции.

Специалният празничен блок „Духът на България“ започва в 9:05 ч. Репортерите на обществената телевизия от всички регионални центрове ще предават атмосферата от различните краища на страната. Зрителите ще видят и няколко интригуващи лични историите на хора, които привидно са от различни светове, но избират един свят - тяхната България. Кои са думите, които изчезнаха от речника ни, защо ги забравихме и можем ли отново да ги върнем в езика си? Дими Стоянович е подготвил специално интервю за жените по време на Освобождението.

В 11:00 ч. по БНТ 1 ще се излъчи на живо официалната церемония по издигане на Националния трибагреник от паметника на Незнайния войн в София.

В 12:40 ч., след обедната емисия „По света и у нас“, зрителите на БНТ 1 ще се насладят на празничната фолклорна програма „Да бъде България“.

В 14:30 ч. програмата продължава с документалния филм „Свободни на този или на онзи свят“ на Йордан Димитров, посветен на първата среща между Георги С. Раковски и Васил Левски. В 15:30 ч. следва игралният филм „Свобода или смърт“ на режисьор Никола Корабов, за подвига на Христо Ботев и неговата чета. В главните роли са легендите на българското кино Коста Цонев, Милен Пенев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и др.

В 17:00 ч. БНТ 1 ще излъчи празничния концерт „С името на Родината” на Представителния гвардейски духов оркестър, Смесения хор на БНР, солисти и състави на Представителния ансамбъл на въоръжените сили - Орлин Горанов, Емилия Валенти, квартет „Армейска песен” и др. Репертоарът включва по-рядко изпълнявани или неизпълнявани досега произведения – песни и маршове. Музикалният филм е заснет в Националния военноисторически музей и Военната академия „Георги Раковски“.

В 18:30 ч. БНТ 1 излъчва тържествената заря-проверка по случай Трети март. В 19:15 ч. програмата продължава с въздействащата видео импресия „Епопея на забравените: Опълченците на Шипка“, а в 19:30 ч. ще бъде излъчен документалният филм „Захари Стоянов“, на режисьора Юлий Стоянов.

Късната празнична програма на БНТ 1 продължава в 21:00 ч., с игралния филм „Апостолите“ на режисьора Борислав Шаралиев, по мотиви от романа „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, с участието на Радко Дишлиев, Атоний Генов, Стоян Стоев, Илия Караиванов и др. В 23:30 ч. следва телевизионният филм „Такава смърт няма“ на режисьора Велко Йорданов, в ролите - Юри Ангелов, Илия Караиванов, Георги Велчовски, Александър Александров, Герасим Младенов и др.

Гледайте специалната празнична програма за Трети март по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад