Премиерни филми и много концерти във Великденската програма на БНТ1

14:01, 26.04.2021
Премиерни филми и много концерти във Великденската програма на БНТ1

Обществената телевизия ще излъчи на живо всички празнични богослужения

За предстоящите Великденски празници, Българската национална телевизия ще предложи поредица от премиерни филмови заглавия, включително и старта на най-новия български сериал – „ПОРТАЛЪТ“. В програмата ще видим и атрактивни концерти, изпълнени от едни от най-обичаните родни и чужди звезди.

По традиция БНТ ще покаже на живо „Чудото на Благодатния огън“ с пряко включване от Йерусалим. Ще видим пряко църковните служби от храм-паметника „Св. Александър Невски“ и катедрален храм „Св. Неделя“.

Сред акцентите в празничната програма на БНТ са:

Разпети петък /30 април/

Безсмъртната творба на В. А. Моцарт - „Реквием“ (17:20 ч.) ще видим в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солистите Емилия Кирчева (сопран), Миряна Калушкова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Александър Носиков (бас), под диригентството на Любка Биаджони. Почитателите на красивата музика ще се насладят и на един от най-въздействащите концерти на Андреа Бочели с музика от незабравими филми - „Cinema“ (21:10 ч.).

Ще си припомним легендарните Невена Коканова и Коста Цонев във филма „Спасението“ (15:20 ч.), създаден по действителни събития около спасяването на 25 български военнопленници в Охрид в края на Втората световна война. Обществената телевизия ще излъчи и два премиерни филма - френско-белгийския „Реми: Без дом“, по книгата на Ектор Мало (18:15 ч.) и екранизацията на бестселъра на Франческо Фиорети „Аз, Леонардо“, посветен на 500 години от смъртта на гения на Ренесанса, който представя завладяващото пътуване в ума на Леонардо да Винчи (20:30 ч.).

На Разпети петък в предаването „Култура.БГ“ ще гостуват културоложката Слава Янакиева, която ще говори за християнското кино. Илия Граматиков и Георги Еленков ще запознаят зрителите с музикалното звучене по време на Страстната седмица в източно православната и католическата традиция.

Велика събота /01 май/

Пряко от Йерусалим ще бъде излъчено „Чудото на Благодатния огън в църквата при Божи гроб“, което ще гледаме в предаването „Религията днес“ (13:00 ч.) По традиция БНТ ще направи зрителите съпричастни с богослужението, което събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Във вечерните часове на живо от катедралата „Св. Александър Невски" ще видим „Празнично Пасхално богослужение“ и ще посрещнем светлината на Христовото Възкресение. (23:00 ч.).

Музикален акцент в програмата е участието на Богдана Карадочева в предаването „БНТ на 60“. Вечерната програма включва българския филм „Апостолите“ (21:00 ч.), който проследява последните дни на Васил Левски на 20 април 1876 г.

Възкресение Христово /2 май/

Акцент в програмата на Великден е „Празнично богослужение за Второ Възкресение“ - пряко предаване от храм „Св. Неделя“ (10:55 ч.)

В празничния ден очаквайте и премиерно заглавие за деца - „Пинокио“ (14:00 ч.), адаптация по класическото произведение на Карло Колоди, с 15 номинации „Давид на Донатело“, включително за най-добър филм, сценарий, режисура, поддържаща мъжка и женска роля.

Навръх Великден започва и първи епизод на най-новия български сериал „ПОРТАЛЪТ“ (21:00 ч.), който ще ни отведе на вълнуващо пътуване във времето между 1979 г. и 2019 г. Приключенската драма с криминален сюжет и богат актьорски състав ще ни пренесе в 70-те години и ще ни припомни някои от най-любимите и до днес хитови песни.

Веднага след премиерата на българския сериал следва един от най-вълнуващите филми на Чарли Чаплин – „Светлините на града“ (22:10 ч.).

В празничния ден БНТ 1 ще излъчи концерта от 65-годишнината на един от най-популярните български поети и текстописци – Живко Колев (16:00 ч.), с участието на звезди като Васил Найденов, Силвия Кацарова, дует „Ритон“, група „Сигнал“, Илия Ангелов, Маргарита Хранова, група „Трик“, Панайот Панайотов, групите „Тангра“, „Трамвай № 5“ и „Тоника Домини“, Янка Рупкина и много други. Предаването „БНТ на 60“ е посветено на любимия Георги Христов (19:00 ч.)

Друг музикален акцент е „Рок поезия“ (23:35 ч.) - български рок хитове по текстове на Александър Петров като - „Нашият град“, „Богатство“, „Любовта, без която не можем“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „Бъди какъвто си“ – „Тангра“, „Безсъние“ – Чочо Владовски, „Приятели“ и „Главната улица“ – „Фактор“, „В друго време, в друг свят“ „Съжалявам“ – „Сигнал“, „Оставаме“ - от филма „Оркестър без име“, „Тук и сега“ – Д2, “Сто надежди“ – Б.Т.Р., „Утре започва от днес“ — Диана Експрес, „По пътя“ – Щурците, сините химни „Вдигни очи“, „Последен валс“, „Развод ми дай“ и други.

Светли понеделник /3 май/

В началото на Светлата седмица, обществената телевизия ще излъчи българския филм „Адио, Рио“ (15:30 ч.) и премиерното френско заглавие „Влюбен в жена си“ (20:30 ч.). Кралят на валса Андре Рийо ще ни зареди с неповторима емоция с музиката на „Йохан Щраус оркестърот площада в Маастрихт (16:30 ч.), а по-късно ще видим и изпълнението на една от неостаряващите легенди на българския рок – Станислав Сланев – Стенли (22:15 ч.).

Гост в предаването „Култура.БГ“ ще бъде журналистът Георги Милков, който ще разкаже повече за Атон като исторически, религиозен и културен феномен.

Светли вторник /4 май/

Ще си припомним легендата Тодор Колев в „Опасен чар“ (15:00 ч.), а по-късно вечерта ще видим премиерата на френския филм „Скъперникът“ (20:30 ч.).

Празничната филмова програма на БНТ1 ще продължи и на Гергьовден /6 май/ с вечните български филми „Рицар без броня“ (13:30 ч.) и „Тримата от запаса“ (15:30 ч.).

Бъдете с програмата на Българската национална телевизия в празничните дни!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад