Президентът Румен Радев отчете четвъртата година от встъпването си в длъжност, ще се кандидатира за втори мандат

10:00, 01.02.2021

Държавният глава Румен Радев даде пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

„Измина година на бурни събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. Президентската институция продължи да задава дневен ред по важни теми за обществото. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост на своите действия“, започна изявлението си президентът Румен Радев.

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност на 22 януари 2017 г. Днес президентът извини отсъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и пожела бързо възстановяване. Миналата седмица стана ясно, че тя е заразена с коронавирус.

„Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението“, заяви държавният глава. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите, акцентира Радев.

Президентът припомни и действията, които е предприел по отношение на кризата с коронавируса. Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение, посочи Радев.

„2020 бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Българите излязоха на улицата и заявиха волята си промяна“, заяви още президентът Румен Радев. Предстоящите избори през април поставят хората пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

„Най-важната непосредствена държавна цел е укрепване на властта. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид в патовата ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог национално спасение или експертно правителство или други формулировки.“, изтъкна президентът.

Румен Радев обяви, че заедно с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат като президент и вицепрезидент. „Тази ранна заявка за кандидатирането ни за втори мандат цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата“, обясни Румен Радев.

Като президент и вицепрезидент ще продължаваме да работим, за да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство, акцентира още той.

Формулата за издигането ни ще стане ясна в законовия срок, който е след парламентарните избори, уточни президентът и призна, че още не е водил преговори с политически партии за подкрепа на кандидатурата.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад