Приз "Кристална лира" за БНТ 2

Документалният филм за Камен Чанев донесе наградата за два творчески сезона

17:29, 04.11.2021
Приз "Кристална лира" за БНТ 2

Документалният филм „Тенор“, посветен на големия български артист Камен Чанев и поредицата „На опера с БНТ 2“ донесоха на БНТ и създателите си престижната „Кристална лира“ - годишната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци, CLASSIC FM радио и агенция „Кантус Фирмус“.

Отличието за екипа на предаването „На опера с БНТ 2“ е в категория Музикална критика и публицистика. Автори на предаването са Десислава Шишманова, Виолин Палейков и Нончо Нончев от БНТ Пловдив.

Документалният филм „Тенор“ е опит за музикален портрет на най-известния съвременен български тенор – Камен Чанев с бляскава международна кариера по сцените на Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската скала, през Вашингтон опера, театрите в Япония, Китай и Нова Зеландия. Работата по филма започва през лятото на 2016 година и в продължение на няколко години документира много от сценичните превъплащения в репертоара на Камен Чанев. Големият артист и сопраното Таня Иванова разкриват преживени и значими моменти от пътя си в откровен разговор за същността на оперното изкуство. Премиерата на филма „Тенор“ е била на 6 септември 2020 година по БНТ 1, съвсем скоро преди трагичната раздяла с този световен артист. На финала звучат думите на Камен Чанев, които обобщават биографията и неговото кредо: “Човешкият глас, най-висшият и съвършен инструмент, вертикалът, чрез който се свързваме с Бога!“

През 2021 година филмът на БНТ Пловдив беше в официалната селекция на международния фестивал „MASTER OF ART“ и беше показан в кината в София и Пловдив. Същият фестивал отличи още един филм на екипа – „Одисей“ с престижната награда :“Най-добър български документален филм за изкуство. Наградите за екипа имат висока стойност и заради това, че през 2021 година БНТ Пловдив празнува 50 години от създаването си. Този приз има особена стойност за БНТ, защото, според регламента на фестивала за най-добър български филм имат право да гласуват само чуждестранните членове на журито.

Отличието се присъжда всяка година в Деня на Народните будители за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство. Тази година наградите са за два творчески сезона -2019/2020 и 2020/2021 г. Акцентът на тържествената церемония по връчването на кристалните статуетки в Софийската опера е „120 годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци“.

***

„На опера с БНТ 2“ е на екран от пролетта на 2017 година. Поредица, която среща зрителите с интересни и не толкова познати факти от историята и постиженията на оперната сцена и се произвежда в партньорство с Държавна опера Пловдив. В неповторимата атмосфера на Античния театър в Пловдив и чрез най-вълнуващите събития от фетивала Opera Open в предаването оживяват вечните сюжети в оперното изкуство. Световни артисти като Камен Чанев, Соня Йончева, Красимира Стоянова, Кирил Манолов, Хосе Кура, визуалният артист Стефано Пода, режисьорът Нина Найденова, хореографът Боряна Сечанова и много от творците, които задават стандартите за съвременната интерпретация на класическото изкуство, се срещат с публиката в поредицата „На опера с БНТ 2“. Предаването е отличено с наградата на Международния фестивал „Източният бряг на Европа“ – 2019 г., Лавров венец с награди „Пловдив“- за операторско майсторство и визуални решения. Няколко европейски обществени телевизи излъчват отделни броеве от поредицата „На опера с БНТ 2“, избрани от тях от каталога на БНТ за обмен на продукция между телевизиите от EBU.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад