Проект „Екожурналистически разследвания: Черно море и Дунав в светлината на прожекторите“: Първо обучение за разследващи български и румънски журналисти с фокус екологичните проблеми на Черно море

12:44, 30.09.2024
Проект „Екожурналистически разследвания: Черно море и Дунав в светлината на прожекторите“: Първо обучение за разследващи български и румънски журналисти с фокус екологичните проблеми на Черно море

На 19 и 20 септември 2024 г. в к.к. „Златни пясъци“ се проведе първото обучение за журналисти от БНТ и от румънската обществена телевизия TVR в рамките на проекта на БНТ „Екожурналистически разследвания: Черно море и Дунав в светлината на прожекторите“, реализиран с подкрепата на Jounalismfund Europe vzw.

Първият семинарен ден на обучението започна с лекция на водещия екперт по климат и енергийни политики Георги Стефанов, който в периода 2008–2021 г. ръководи и развива климатичната и енергийна програма в българския офис на международната природозащитна организация WWF (Световен фонд за природата). Във фокуса на лекцията бяха енергийните политики и геостратегическите предизвикателства в Черноморския регион, както и възможните отговори на въпроса дали алтернативните източници на енергия могат да бъдат решение на политическите проблеми в Черноморския басейн. Друг интересен за българските и румънските журналисти аспект на лекцията беше свързан със спора за морската граница между България и Румъния, продължаващ повече от 60 години въпреки дипломатическите преговори между двете страни, и доколко проектите за алтернативна енергия могат да осигурят неговото разрешаване.

Обучението продължи с лекция на Кремена Ватева – координатор на кампанията „Живо Черно море“ (‘Black Sea of Life’) на „Грийнпийс България“. Тя представи доклада на организацията, публикуван на 1 юли 2024 г., и изготвен съвместно с учените от Института по океанология на БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него от редица човешки фактори като прекомерния улов, нерегламентираното тралене, унищожаването на редки местообитания, замърсяването, еутрофикацията, големите газови индустриални проекти и войната в Украйна.

Интерес от страна на участващите журналисти предизвика и третата лекция от програмата на обучението на Спас Спасов – разследващ журналист и ръководител на кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна. Той представи конкретни журналистически разследвания, свързани с критични екологични проблеми и случаи на корупция по българското черноморско крайбрежие, подчертавайки значението на разследващата журналистика за разкриването на тези проблеми и за насърчаването на прозрачността и отчетността на отговорните институции пред гражданите.

Първият ден на обучението приключи с дискусионен панел, в рамките на който журналистите от БНТ и TVR, заедно с лекторите, имаха възможност на обменят идеи, гледни точки и опит в реализирането на журналистически разследвания на екологични проблеми, тяхното въздействие върху обществото и ролята на журналистите в застъпничеството за устойчиво развитие и повишаване на ефективността и прозрачността на институциите.

През втория ден на обучението участващите журналисти посетиха „Аспарухово“ и се срещнаха с Емил Милев – председател на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“, с когото обсъдиха теми, отнасящи се до екологичните проблеми и замърсяването на Черно море от гледна точка на хората, чието ежедневие и препитание са свързани с риболова, възможностите за насърчаване на устойчиви риболовни практики и борбата срещу незаконния риболов, осъществяването на риболовни дейности от български рибари във водите на Европейския съюз в Черно море, създаването на строго защитени черноморски зони, реализирането на проекти за изграждане на ветропаркове и др.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад