Радев в Карлово: Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор

21:51, 18.07.2023

Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променят завинаги цял един народ, каза президентът Румен Радев на тържествата по случай рождението на Апостола на свободата - Васил Левски, в родния му град Карлово.

В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си на родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща, национална революция. От дръзките слова на Апостола покълна нова България. И вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия, че обединен, народът ни може да обръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия, Македония, че възкресяването на българската държавност е наше неотменимо право, но и висша цел. Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода, посочи държавният глава.

Според него всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. "Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж", каза още Радев.

И днес за нас Левски е тази личност, която ни дава сили в това трудно, динамично време, когато трябва отново да търсим пътя на България, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той цитира спомени на войводата Панайот Хитов, който пише за Левски: „той беше необикновен, смел и не кусваше нито вино, нито ракия, нито пушеше, но имаше една едничка страст - освобождението на Отечеството и старите народни песни, които той майсторски пееше".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад