Рафаел Надал е първият финалист на Australian Open

09:57, 28.01.2022
Рафаел Надал е първият финалист на Australian Open
Снимка: БГНЕС

Испанският тенисист Рафаел Надал се класира за финала на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. На полуфиналите Матадора се наложи над Матео Беретини (Италия) в четири сета - 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

В спора за трофея Рафаел Надал ще срещне с победителя двойката Стефанос Циципас (Гърция) - Даниил Медведев (Русия).

Ако триумфира в Мелбърн, испанецът ще спечели 21-ия си трофей от Големия шлем и ще постави нов рекорд. Рекорд, към който се стремеше и Новак Джокович. Сърбинът обаче беше депортиран след отнемане на визата му.

В момента испанецът, заедно с Роджър Федерер и Новак Джокович, държат постижението по брой спечелени турнири от Големия шлем, и тримата имат по 20.

Рафаел Надал спечели Откритото първенство на Австралия само веднъж до този момент – през 2009 г. Тогава Матадора победи Роджър Федерер (7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2). Той има шест финала в Мелбърн.

Испанецът започна силно срещата и поведе с 3:0 след ранен пробив във втория гейм. До края на частта той не допусна колебания и поведе, след като реализира четвъртия си сетбол.

Вторият сет стартира идентично на първия – Матадора бързо пое контрола върху събитията на корта и след ранен аванс от 4:0 гейма, нямаше проблеми да се доближи на сет от неделния финал.

В третата част Беретини започна да намира ударите си и след няколко равностойни гейма дочака своя момент в осмия гейм, когато проби за първи път испанеца в мача и след това сервира успешно, за да намали изоставането си.

Ситуацията се повтори в четвъртия сет, но с разменени роли – този път Рафаел Надал изчака своя миг и след брейк в осмия гейм, не сбърка на собствено подаване, за да влезе за шести път в спора за трофея на Australian Open.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад