Репортерът на БНТ - Варна Светлана Ганчева отличена с награда „Свети Влас"

Светлана Ганчева и Георги Христов бяха удостоени със специална награда за отразяване на войната в Украйна

17:26, 10.06.2022
Репортерът на БНТ- Варна Светлана Ганчева отличена с награда „Свети Влас"

Репортерът на БНТ- Варна Светлана Ганчева получи специалната награда „Асен Личев" на годишните награди за телевизионна журналистика в Свети Влас. Светлана Ганчева заедно с оператора Георги Христов бяха удостоени с приза по повод репортажите си за отразяване на войната в Украйна, бягащите от нея и тези, които се връщат да бранят страната си. За 12-ти път на специална церемония в Свети Влас бяха отличени телевизионни репортери и водещи, оценявани от 5-членно жури.

„Разделението на обществото ни и липсата на ясна позиция по въпрос като войната още веднъж доказват, че образованието е най-важната инвестиция, която можем да направим в бъдещето си“, споделя Светлана Ганчева след пътуването си до Одеса веднага след началото на войната и работата си в бежанския център във Варна.

„В Одеса ми направи впечатление тишината. Хората се опитват да живеят така, сякаш няма война, но са необичайно тихи. Докато снимах, мислех за работата. Но после човек усеща всички емоции и натоварването от това“, коментира операторът Георги Христов след работата си в Одеса.

Светлана Ганчева е дългогодишен репортер и редактор в БНТ- Варна от 2002 г. Тя е водещ, репортер и редактор на публицистични предавания, автор на филмите „Де е България“, 2009 г., за българската общност в Молдова; „Дворецът на Варна“, 2018 г. – посветен на 50-годишнината на Двореца на културата и спорта; „Предизвикателството ОДК“, 2019 г. – за историята и днешните постижения на Общинския детски комплекс – Варна, излъчени в ефира на БНТ, както и на документалния филм „Изпитано с огън“, 2020 г., посветен на варненските лекари, спасили Петър Лефтеров след тежко изгаряне. В момента работи главно за образователното предаване на БНТ 2 „Знание.БГ“.

Георги Христов е дългогодишен оператор в БНТ- Варна, работи за новини, актуални предавания, филми и продукции на БНТ 1 и БНТ 2. Основен оператор е на предаванията „Домът на вярата“ (удостоено с Награда "Варна" за 2021 г.), „Номер 1 Туризмът“ и „10 000 крачки", оператор на филма „Вера Су“, излъчен в предаването „В кадър“ и селектиран за фестивал в Италия. След работата си в Одеса казв: „На място ми направи впечатление тишината. Хората се опитват да живеят така, сякаш няма война, но са необичайно тихи. Докато снимах, мислех за работата. Но после човек усеща всички емоции и натоварването от това“.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад