Родът на спасителя на град Банско Радон Тодев в „Джинс“ по БНТ 1

16:37, 27.05.2022
Родът на спасителя на град Банско Радон Тодев в „Джинс“ по БНТ 1

Тази събота (28 май) екипът на предаването „Джинс“ тръгва по следите на рода Тодеви от Банско с фокус над Радон Тодев, известен като спасителя на град Банско.

Екипът на „Джинс“, който миналата седмица бе отличен с престижната награда „Златно перо“, разказва пред камерата на БНТ 1 за четниците на Радон Тодев, които отиват да бъдат опeти живи, защото знаят, че за да защитят родния си град, трябва да дадат живота си. За големия Тодев род и неговата многовековна кула, запазена в уличките на старо Банско, за аферата Мис Стоунс разплетена в Тодевата къща. Зрителите на продукцията ще разберат и за гордостта на наследниците и сълзите за Радон Тодев, които не спират след толкова години, а се предават от поколение на поколение.

Гледайте „Джинс“ на 28 май (събота) от 11:30 ч. по БНТ 1!

За предаването:

Джинс не е само дума за джинси или дънки. В България джинс е дума за произход, за род. Някога старите хора питаха „ти от кой джинс си", а ние се смеехме на странния им говор. Днес са малко хората, които могат да разкажат за своя род, за миналото на предците си. Не са много и онези, които имат родословно дърво, пазят фамилната памет, знаят какво значи фамилията им и откъде идва. А особено сега, в света, който постоянно ни разпилява и изкушава, е важно да знаеш, че зад теб стои история, че стоят имената и славата на хора, чието име и кръв носиш. Защо децата ти трябва да се гордеят с теб, ако ти не се гордееш с миналото си? Кой си ти, ако биографията ти започва от вчера, ако не знаеш откъде си, от чии си? И защото тези неща са важни, а се случва да ги забравим, питаме: Ти знаеш ли от кой "Джинс" си?

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад