С БНТ завинаги: Фалшификаторът от „Черния кос"

15:11, 26.11.2023
С БНТ завинаги: Фалшификаторът от „Черния кос"

През 1969 г. МВР обявява конкурс за написване на съвременен криминален роман. На участниците е даден достъп до архивите на Министерството, за да черпят вдъхновение от истински случаи. Така писателят и сценарист Хаим Оливер се запознава с делото на първия фалшификатор на български левове след Втората световна война. Романът му е готов за месеци и се превръща в своеобразен бестселър за онова време.

През 1982-ра Българската телевизия възлага на студиата за игрални филми „Бояна“ и режисьора Неделчо Чернев създаването на остро сюжетен криминален сериал по романа и не след дълго стотици хиляди телевизионни зрители със затаен дъх проследяват заплетената история на „Фалшификаторът от черния кос“.

Трисерийният телевизионен филм събира рекордно количество публика и до днес. По тази причина е излъчван многократно. В него, освен криминална интрига и екшън сцени заснети на световно ниво, о чудо, няма капчица плакатен патос и брутално натрапени идеологически внушения. Абсолютно недвусмислено се показва хомосексуален флирт, а героите пият уиски и пушат „вносни“ цигари като за световно. Но, както винаги има едно „НО“. В надписите се подчертава, че филмът е по действителен случай, НО от „действителния случай“ са спестени някои съществени подробности…

Гледайте "С БНТ завинаги" на 26 ноември от 19:00 ч по БНТ 1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад