Седмица на българското слово по БНТ 2

Специална тематична програма предлага каналът за култура и образование на обществената телевизия

14:12, 23.05.2023
Седмица на българското слово по БНТ 2

По случай Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, специализираният канал за култура и образование на обществената телевизия БНТ 2 излъчва специална тематична програма. За акцентите в нея разказа водещият Юрий Дачев пред своя колега Димитър Стоянович в предаването „Култура.БГ“.

„БНТ 2 е единственият канал за култура и образование и програмата ни в тези дни е изключително пъстра и разнообразна“, каза водещият на „Рецепта за култура“ по БНТ 2.

Всеки ден от 17:15 ч. зрителите могат да проследят изключителната документална поредица „Властта на словото“, която разказва за зараждането на писмеността по нашите земи, делото на светите братя Кирил и Методий, нарушаването на триезичната догма, ролята на манастирите. Шестсерийният филм с участието на именити учени от българската и международна историческа и философска общност е заснета от оператора Хрисимир Данев в България, Гърция, Италия и др. Сценарист е проф. Аксиния Джурова, режисьор е Дамян Петров.

На 23 май, вторник, от 19:00 ч. БНТ 2 ще излъчи пряко церемонията „Награда Пловдив 2023“ – най-високото отличие, което се връчва от 1969 г. на заслужили деятели на пловдивската култура – творци, колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на града.

В деня на празника, 24 май, от 11:30 ч. ще бъде излъчен документалният филм на БНТ–Благоевград „Пътят към родолюбието”, който разказва историите на три семейства от Сандански, Рибново и Банско и представя начините за изграждане на българско самосъзнание – чрез възпитанието от родителите, чрез запазването на традициите и чрез съхраняване на спомена за героичното минало.

В ранния следобед от 14:10 ч. по БНТ 2 любителите на българското кино могат да гледат Георги Парцалев, Мариус Донкин, Ириней Константинов, Татяна Лолова и др. в незабравимата приключенска драма „Петимата от „Моби Дик“.

Веднага след това, в 15:40 ч., зрителите на канала за култура и образование ще надникнат в историята на „Литературните места на София“ – от обявяването ѝ за столица, през годините на войната и демократичните промени, до наши дни – ще усетят атмосферата в литературните салони и кафенетата, където са се събирали известните писатели, поети, публицисти и художествени критици от края на ХІХ век до днес.

От 19:00 ч. БНТ 2 ще излъчи пряко церемонията „Награди Русе 2023“, на която се удостояват русенци с принос в развитието на културата, образованието, науката и изкуствата.

От 20:15 ч. съзвездието Невена Коканова, Петър Слабаков, Григор Вачков, Владимир Смирнов, Сотир Майноловски, Пепа Николова и др. ще заблести в „Най-добрият човек, когото познавам“ – драма за нравствената чистота, моралните критерии и нашето мястото сред тях.

В събота, 27 май, от 12:30 ч. не пропускайте специализираното предаване на БНТ 2 „Рецепта за култура”, както и от 18:30 ч. – документалния филм „Смисоносците“ за Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който през 2022 г. навърши 60 години.

В неделя от 16:30 ч. в рубриката „Черно-бяло кино“ – българската класика „Прокурорът“ по повод 120 години от рождението на актрисата Олга Кирчева. Лентата е с режисьор Любомир Шарланджиев и с участието на Георги Георгиев-Гец, Йордан Матев, Стефан Пейчев, Доротея Тончева и др.

„Стартира кампания, която БНТ 2 осъществява в партньорство с Националната библиотека – чрез кратки видео форми показваме различни съкровища, които крие библиотеката. Зрителите научават интересни факти за историята на културната институция и уникалните експонати, съхранявани в нея, които са неизвестни за читателите и обществеността“, сподели Юрий Дачев в предаването „Култура.БГ“.

Освен тази любопитна културно-образователна информация за Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, БНТ 2 ще излъчва и стартиралата през 2022 г. кампания „Родолюбие”, в която деца от различни населени места в югозападна България рецитират стихотворения на български поети.

Гледайте гостуването на Юрий Дачев в предаването „Култура.БГ“ ТУК

Програмата на БНТ 2 може да следите ТУК

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад