Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в зала „България“

Виртуозният пианист Гиорги Гигашвили ще бъде солист в откриващия концерт

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в зала „България“

Една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев ще звучи в изпълнение на Гиорги Гигагашвили и Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 30 септември от 19.00 часа в зала „България“. Това произведение много често и с постоянен успех присъства в концертни програми и влиза в репертоара на най-добрите изпълнители от целия свят като Емил Гилелс, Владимир Хоровиц, Ван Клайбърн, Байрон Джайнис, Марта Аргерич и много други големи пианисти.

Гигашвили и Радиосимфониците имат вече своята силна симбиоза и завладяващо съвместно сценично присъствие от запомнящия се през миналия сезон техен общ концерт под палката на Маестро Георги Димитров, когато вдигнаха залата на крака с блестящото изпълнение на Концерт №20 от Моцарт.

В откриващия новия сезон концерт на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще прозвучат още: Сюита за оркестър от Лазар Николов, с която се отбелязва 100 години от рождението му, както и Сюита от балета „Болт“ на Дмитрий Шостакович – пикантна и възхитително цветна музика, наситена с драма и пародия. Произведението е забранено от властите през 1936 г., а премиерата му е единственият спектакъл за 74 години.

Билети за концерта Радиосимфониците на 30 септември в зала „България“ могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Повече за Гиорги Гигашвили:

Той е носител на множество награди сред които: Първа премия от Международния клавирен конкурс във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич, Първа награда в Международния конкурс за пианисти в Лорет де Мар „Fiestalonia Milenio“ в Испания, Първа награда в IV Международен конкурс за млади пианисти „Фредерик Шопен” в Тбилиси, Първа награда и специалната награда „Нелсън Фрейре“ в III Международен конкурс за пианисти във Виго, Италия (издание на Марта Аргерич, 2019). През октомври 2021 г. той печели Първа награда и Наградата на публиката в престижния конкурс KlavierOlymp в Бад Кисинген, Германия.

Активно концертира като солист и камерен музикант по целия свят. Последните му изпълнения са в Salle Cortot, Париж и в Polska Filharmonia Baltycka, Гданск.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад