След първото заседание на 46-ото НС: Какво чухме и видяхме в пленарна зала

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приключи първото заседание на 46-ото Народно събрание. Какво чухме и видяхме в пленарна зала? Имаме ли мнозинство и ясно обособена опозиция?

Получих дежавю, но с намален патос, каза Светлин Тачев - социолог от Агенция "Галъп интернешънъл", в специалното студио на БНТ  - "46 парламент: Формулата на властта".

"Това, което се видя от избора на председател на Народно събрание, може да се видят два фронта, но може и да са повече. С действието си БСП показа, че би подкрепила, но не на всяка цена, защото вероятно е обидена, защото в предишния парламент беше изолирана и причислена към партиите на статуквото. От тази гледна точка, диалог трябва да се търси", добави той.

Това, което видяхме, със сигурност няма да е бъдещото парламентарното мнозинство, категоричен беше Атанас Стефанов - политолог от Изследователски център "Тренд".

"По-скоро ние ще живеем със ситуационни мнозинства - това е едното. И другото - по-скоро виждаме канализиране на политическия хоризонт с оглед лансираната воля от всички политически сили и по призива на президента за съставяне на кабинет", коментира той.

Надявам се правителството този път да бъде плод на разговори и консенсус, поне има заявки за това, отбеляза заявки Любомир Стефанов - политолог от Нов български университет.

"Важно е кой ще е министър-председател, но още по-важно е каква политика ще изпълнява. Може да се окаже, че най-кадърният човек ще се превърне в заложник на икономически интереси и политически сделки между хората, които стоят за политическото мнозинство в парламента, и в крайна сметка да го осакатят като експертен потенциал", подчерта Стефанов.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.