Становище на БНТ

14:31, 23.10.2023
Становище на БНТ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Започвам с това, че в качеството си на генерален директор на БНТ считам за необходимо да спазвам принципа за редакционна независимост в работата на журналистите и екипите на отделните предавания на БНТ.

БНТ за поредна година предложи на политическите партии и коалиции споразумение, което предлага широка възможност за участие на всички кандидати в местните избори, като същото бе подписано от 46 партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите и бе одобрено от ЦИК. Към него впоследствие се присъединиха и немалък брой инициативни комитети. Същото е публикувано в сайта на БНТ и е достояние на всички участници в предизборната надпревара.

Съгласно споразумението над 2500 са безплатните минути в програмите на БНТ за форми на предизборна агитация. Безплатни участия има в сутрешния блок „Денят започва“, в следобедните диспути /от 17:00 часа всеки делничен ден/, в „Панорама“, в „Референдум“, в „Още от деня“ и в диспутите, реализирани от регионалните телевизионни центрове. Както виждате, БНТ прави максималното, за да могат зрителите да са информирани за кандидатите във всички 265 общини на страната.

Относно желанието Ви за участие в предаването „Референдум“ на 24.10 с кандидатите за кметове на София – Вашата коалиция „Синя София“ не е подала заявка в указания срок до 19.10.2023 г.

Ето част от споразумението:

Други безплатни форми на предизборна кампания

Чл.8 (1) На основание чл. 189, ал. 1 от ИК, БНТ предоставя на участниците в изборите, програмно време за безплатни дебати в рамките на три редовни издания на предаването „РЕФЕРЕНДУМ“ с кандидати за кметове на трите най-големи градове в страната – София, Пловдив и Варна, издигнати от партии и коалиции, регистрирани от ЦИК за участие в изборите.

(2) Участието е присъствено, на живо в Студио 5 на БНТ – на ул. „Сан Стефано“ 29, с водещ Добрина Чешмеджиева, при запазване на традиционно дискусионната форма на предаването. Всеки участник се ангажира да спазва точно разполагаемото му време от 6 (шест) минути. БНТ се ангажира да осигури жестов превод по време на излъчване на предаванията. Предаванията се стриймват на Фейсбук страницата на „Референдум“.

(3) Датите на провеждане и директно излъчване на „РЕФЕРЕНДУМ“ ще бъдат следните:

• 10.10.2023 г. (вторник) от 21.00 ч. – за гр. Варна. Потвърждение за участие на кандидати за кметове от съответните партии и коалиции трябва да бъде дадено до 05.10.2023 г., не по-късно от 18.00 ч.

• 17.10.2023 г. (вторник) от 21.00 ч. – за гр. Пловдив. Потвърждение за участие на кандидати за кметове от съответните партии и коалиции трябва да бъде дадено до 12.10.2023 г., не по-късно от 18.00 ч.

24.10.2023 г. (вторник) от 21.00 ч. – за гр. София. Потвърждение за участие на кандидати за кметове от съответните партии и коалиции трябва да бъде дадено до 19.10.2023 г., не по-късно от 18.00 ч.

(4) В зависимост от броя на кандидатите за кметове, заявили участие в определените градове – ако са до 8 души всички участват в един дебат с равно време за участие на всеки от кандидатите. Ако са повече – предаването ще бъде разделено на две части, като в първата част участват на партии и коалиции, които имат парламентарна група в 49-тото Народно събрание, както и на тези, които не са парламентарно представени, но са получили над 1% от гласовете на избирателите на последните парламентарни избори.

В споразумението е заложен и критерият за разпределение в предаването „Референдум“ на различните групи участници поради възможния им голям брой. По силата на това в споразумението в предаването за София са допуснати кандидати за кмет на София от „Български възход“, защото партията има резултат 3,06% и на „Левицата“ – с резултат 2,23%. Партиите в коалиция „Синя София“ нямат резултат над 1%, най-висок е резултатът на КОД на последните избори, през април 2023 г. Той е 0.31%. Затова г-н Лилков не попада в първата група участници.

БНТ изготви и пристъпи към подписване на това споразумение /в съответствие със сроковете, предвидени в Изборния кодекс/ преди приключване на регистрацията на кандидатските листи в ОИК. Не можеше да предвидим, че кандидатите за кмет на София ще са 22-ма души. Сами разбирате, че е невъзможна за реализация дискусия с 22-ма участници.

Няма как БНТ да наруши в полза на един или друг кандидат подписаното споразумение с политическите партии и коалиции.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад