Световната атлетика изхвърли Русия и Беларус от международни състезания

12:53, 02.03.2022
Световната атлетика изхвърли Русия и Беларус от международни състезания

Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (World Athletics) e поредната организация, която изхвърля състезателите от Русия и Беларус от участие под нейна егида.

Решението е взето във връзка с военните действия в Украйна.

Всички спортисти, помощен персонал и официални лица от Русия и Беларус са отстранени от участие в състезанията. Сред международните състезания влизат и световните първенства в зала и на открито през тази година.

Спортистите, получили статут на неутрални спортисти, също нямат право да се състезават засега. От това право се възползваха някои руски атлети, след като Руската лекоатлетическа федерация беше отстранена през 2015 година заради големия допинг скандал.

Международните федерации по спортна стрелба, по бадминтон, гребане, както и тази на колоезденето, също отстраниха състезателите на двете страни от участие в международни надпревари.

И ФИБА „замрази“ участието на руски отбори и официални лица

В съгласие с решенията на Международния олимпийски комитет (МОК) - Международната баскетболна федерация (ФИБА) обяви, че забранява участието на руски отбори и официални лица във всички свои турнири и структури до второ нареждане.

ФИБА спря участието на отбори в клубните и националните международни турнири, включително 3х3, а също забранява участието на руски рефери и комисари и членове на комисии и борда на ФИБА.

Очаква се на заседание на борда на 25 март да бъдат обявени и следващи решения.

„ФИБА категорично отрича насилието и се надява мирът скоро да възтържествува“, се казва в изявлението на централата.
Както е известно, Русия е в една група с България на Евробаскет 2022 в Грузия, като тепърва ще става ясно дали санкцията ще остане чак дотогава.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад