Тържествена заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България

20:35, 06.09.2022

През септември 1885 г., само на седмата година от свободата си, народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от Великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 137-та годишнина от Съединението на България. Държавният глава участва в тържествената проверка-заря и прие почетния строй.

Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, добави Радев. Сбъдвайки въжделенията на милиони българи, те отвориха вратата пред родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който трае кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите.

Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на отечеството родиха, съградиха и отстояха България. Етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество, подчерта държавният глава.

По думите на Радев в изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и побеждавали.

Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали. Да живее свободна и единна България!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад