Тържествена заря-проверка по случай 148 години от Априлската епопея

19:17, 01.05.2024

В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея.

Слово произнесоха кметът на Панагюрище Петър Каменски и зам.-председателят на НС Росица Кирова.

Априлското въстание от 1876-та година е върховна проява на българската национална революция, най-яркият израз на въжделението на народа за възстановяване на българската държавност. Свободно утвърждаване на българската нация и приобщаването към модерния свят, каза кметът на Панагюрище Петър Каменски.

В историята на всеки народ има събития, които са паметни, преломни. Събития, които по думите на Левски обръщат времето. Такова събитие в българската история е Априлското въстание. Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ, избор за свобода и развитие, собствена държава, човешко и национално достойнство, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Априлското въстание за пръв път накара Европа да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм и саможертва, и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството, каза още заместник-председателят на парламента.

148 години от избухването на Априлската епопея. Да си спомним за героите и преклоним глава пред техния подвиг.

Гледайте тържествената заря-проверка пряко от Панагюрище, 20:30 ч. по БНТ1.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад